PORTRET: Mihai Grigoraş este comisarul pasionat de box

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Grigoraş a luat o medalie de aur la Campionatul Balcanic
Mihai Grigoraş a luat o medalie de aur la Campionatul Balcanic

Component al lotului României, a cucerit de trei ori titlul naţional la juniori între anii 1976 şi 1978. În prezent, Mihai Grigoraş este comisar la Garda Financiară.

A fost adus la sala de box de antrenorul Ion Zaharia, în anul 1974. Mihai Grigoraş s-a impus încă de la primele antrenamente şi turnee, lovitura de stânga fiind năucitoare adversari.

La nivelul juniorilor, Mihai Grigoraş a câştigat cele mai multe din întâlnirile directe prin KO. O adevărată forţă a naturii, boxerul focşănean a cucerit trei ani la rând medalia de aur la categoria 81 de kilograme.

„Cassius Clay, George Foreman, Joe Frazier erau regii pugilismului în acele vremuri şi m-au făcut să mă duc la sala de box. Profesorul Ion Zaharia m-a pregătit cu multă atenţie şi îi datorez multe pentru realizările mele. Copiii din acea perioadă nu prea aveau multe lucruri de făcut şi se îndreptau spre sălile de sport", povesteşte Mihai Grigoraş despre debutul carierei sale.

La 18 ani, Mihai Grigoraş se transferă la Steaua Bucueşti unde cunoaşte consacrarea definitivă. Rezultatele obţinute de el îl instalează în elita „greilor" din România.

„În perioda cât am boxat pentru Steaua am reuşit să ies în lume şi să cunosc boxul adevărat. M-am bătut în ring cu mari campioni ai vremii din Cuba, Ungaria, Rusia, Polonia, Cehia şi Germania. Am peste zece medalii cucerite la diferite centuri sau concursuri internaţionale. Mă pot lăauda că în cariera mea nu am luat niciodată bătaie înainte de limită. Am fost numărat de arbitru, dar eram în picioare. Pugilismul este o artă adevărată, unde numai marii campioni ajung să se lupte în faţa a mii de oameni. Rezultatele pe care le-am obţinut de-a lungul timpului sunt cartea mea de vizită", spune pugilistul-comisar.

Îşi laudă antrenorul

În anul 1978, la finala Campionatului Naţional de la Galaţi, antrenorul Ion Zaharia abia l-a convins pe tatăl lui Mihai Grigoraş să-l lase să se lupte pentru medalia de aur.

„Tatăl meu nu prea era de acord să fac box. După ce venisem acasă din Iugoslavia de la un concurs internaţional cu lotul naţional, la câteva zile urma să mă lupt pentru titlul naţional. Tata mi-a interzis să mă duc deoarece urma şi examenul de Bacalaureat", povesteşte Grigoraş.

Focşăneanul recunoaşte că fără ajutorul dat de profesorul Ion Zaharia nu ar fi ajuns niciodată la asemenea performanţe.

„Am plecat spre Galaţi pe la ora unu noaptea. Pe un frig pătrunzător, am stat la ocazie vreo două ore până ne-a luat un ins cu TV-ul. I-am răpus repede pe toţi adversarii şi aşa am reuşit să cuceresc pentru a treia oară consecutiv titlul naţional la plus 81 de kilograme", relatează Mihai Grigoraş.

întrebări şi răspunsuri

Câte medalii aţi cucerit în carieră?

Peste zece medalii. Am luat trei medalii de aur la Campionatele Naţionale de juniori şi una de bronz la Campionatele Naţionale de seniori. Am luat şi o medalie de aur la Campionatul Balcanic, iar restul medaliilor au fost luate la turnee şi centuri interne şi internaţionale.

V-a fost greu după ce v-aţi lăsat de box?

Din cauza unor probleme medicale am renunţat la cariera de sportiv de mare performanţă. M-am apucat serios de învăţat şi am intrat la Facultatea de Studii Economice din Iaşi. M-am angajat apoi ca economist la ISEH Focşani, iar din anul 1992 sunt comisar la Garda Financiară.

ce îi place

Oamenii oneşti şi cu coloană vertebrală. Îmi place să călătoresc, să merg la câte o peterecere cu familia sau în concedii. Îmi place să citesc mult şi să mă relaxez la casa pe care am moştenit-o de la socrii mei la Coteşti.

ce nu îi place

Nu vreau să am de-a face cu lingăii din niciun domeniu. Nu îmi plac cei care îşi arogă merite pe care nu le au. M-am săturat să văd cum ies unii şi se laudă că au nu ştiu ce realizări, dar ei nici măcar nu ştiu cu ce mănâncă lucrul acela. Minciua şi ipocrizia sunt la mare putere.

PROFIL :
NĂSCUT 8 mai 1959, Focşani
STUDII: Facultatea de Ştiinţe Economice Iaşi
OCUPAŢIE: Comisar Garda Financiară
FAMILIE: Căsătorit, un băiat

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite