PORTRET: Mărioara Merchea, un medic de pus pe rană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are dublă specializare, de pediatru şi ORL-ist, doctoriţa fiind foarte apreciată de pacienţi pentru profesionalismul său desăvârşit.

Fire extrem de ambiţioasă, Mărioara Merchea a ajuns medic graţie faptului că în liceu a îndrăgit foarte tare biologia, ca materie de studiu, pasiunea pentru această disciplină fiindu-i stârnită de profesoara Ciulacu.

„Era o doamnă cu adevărat, care ştia să atragă şi să facă lecţii plăcute. Iniţial am vrut să mă fac stewardesă, dar fiindcă un profesor m-a descurajat spunându-mi că sunt pitică, mi-am schimbat opţiunea către Medicină, iar eu când îmi pun ceva în cap, nu mă las până nu fac", afirmă Mărioara Merchea.

La Facultatea de Medicină din Iaşi s-a specializat în pediatrie, pentru că, după cum mărturiseşte, adoră copii, pe care îi consideră cele mai minunate fiinţe de pe lume.

„Şi acum, când am copiii mai mulţi la cabinet, plec acasă mult mai odihnită. Adulţii au problemele lor specifice şi, de multe ori, patologia le este compleză ca urmare a suprapunerii mai multo probleme care ţin de boli ale inimii sau psihiatrice, iar tu, ca medic, trebuie să ştii să-l îndrumi unde trebuie", spune Mărioara Merchea, care slujeşte această meserie de 28 de ani.

În anii de început ai carierei, a practicat şi medicina de familie la Mărăşeşti şi dispensarul din Focşani, unde nu s-a putut acomoda.

„Îmi plăcea meseria, dar era foarte multă minciună în perioada aceea comunistă. Erai obligat să mergi pe teren şi să faci recomandări mamei cum să-şi îngrijească copilul, ce alimentaţie diversificată să-i dea. Spre exemplu, se spunea să se introducă ficăţel de pasăre la vârsta de şapte luni, dar copii mâncau fasole de la patru luni, pentru că nu se găsea nimic în magazine. Era o minciună veşnică", îşi aminteşte medicul de acele timpuri grele.

A lăsat statul pentru privat

A ales să se specializeze ca medic ORL, fiind astăzi unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în domeniu. Este printe puţinii oamenii ai sănătăţii care a renunţat de bună voie să mai lucreze la stat după ce şi-a deschis un cabinet privat.

Este de părere că actul medical în privat se diferenţiază de cel de la stat, pentru că aici ai ocazia să acorzi mai multă atenţie pacientului.

„La mine la cabinet, am mult mai multă aparatură decât aveam la cabinetul din policlinică. Medicina nu se mai poate face doar cu stetoscopul, pentru că patologia este foarte amplă. Trebuie să-i acorzi foarte multă atenţie unui pacient şi un climat propice să poţi să-l asculţi, nu să îl tratezi în fuga mare. Renunţarea la stat înseamnă pentru mine un efort mai redus, dar un act medical mult îmbunătăţit calitativ", conchide medicul Mărioara Merchea.


Întrebări şi răspunsuri:

Au grijă vrâncenii de sănătatea lor?

Nu şi drept dovadă multora le cad dinţii ca o consecinţă a lipsurilor materiale dar şi a unei minime preocupări pentru igienă şi în particular pentru îngrijirea dinţilor. Omul îşi neglijează sănătatea pentru că are alte priorităţi. Când copiii sunt pe primul plan, parcă aş înţelege, dar când e vorba de tutun şi alcool nu mai înţeleg.

Ce ar trebui făcut pentru ca vrâncenii să vină la medic, la timp ?

Întotdeauna am pledat pentru programele de prevenţie. În ţările dezvoltate, sunt programe prin care oamenii sunt obligaţi să meargă la controale preventive, care sunt foarte importante, pentru că îl obligi pe om să rămână sănătos, iar statul nu mai cheltuieşte sume uriaşe cu cei bolnavi.

Ce-i place

Îmi place foarte mult să dansez, să ascult muzică şi mă relaxează foarte mult cititul. Când citesc o carte bună într-un weekend consider acel sfârşit de săptămână ca fiind unul câştigat. Îmi place de asemenea să stau cu copii, în familie. Ambii băieţi sunt studenţi medicinişti şi când îi prind acasă discutăm ore întregi cazuistică medicală.

Ce nu-i place

Nu-mi plac bârfele şi persoanele care „ştiu tot despre toţi". Oamenii aceştia mă obosesc foarte tare şi atunci prefer să-i ocolesc şi să-mi văd de treaba mea.

Profil
Născută. 23 august 1956, comuna Cîmpuri, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Medicină, Universitatea din Iaşi
Ocupaţia. Medic orelist
Familia. Căsătorită, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite