PORTRET: Maricica Gheorghiţă, omul „ştie tot” de la Inspectoratul Şcolar Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este angajatul cel mai vechi din inspectorat, prin grija căruia se realizează toată aprovizionarea cu material didactic a şcolilor.

Maricica Gheorghiţă cunoaşte ca nimeni alcineva tot ce mişcă în domeniul mişcării materialului didactic în învăţământul vrâncean. În calitate de cel mai vechi angajat al Inspectoratului Şcolar se poate lăuda cu faptul că a ajuns să cunoască toate unităţile de învăţământ din Vrancea.

„În activitatea mea chiar am avut curiozitatea de a cunoaşte toate cele câteva sute de şcoli de judeţ. Am realizat acest lucru încă din primul an de activitate, când am încărcat zeci de maşini de manuale noi şi le duceam personal în unităţi. Pe atunci toată lumea primea manuale, exista o singură editură, cea Didactică şi Pedagogică, fără manuale alternative", îşi aminteşte despre începuturi Maricica Gheorghiţă.

Până să vină la Inspectoratul Şcolar, a lucrat timp de 15 ani la fosta Intreprindere de Scule şi Elemente Hidraulice din Focşani, unitate etalon a industriei naţionale.

Prima meserie, frezor

„Poate nu vă vine să credeţi, dar am lucrat în producţie ca frezor. O meserie aparent grea, practicată în special de bărbaţi, care însă m-a întărit pentru viaţă şi pentru ceea ce fac eu astăzi la Inspectoratul Şcolar", spune mândră Maricica Gheorghiţă.

Chiar dacă funcţia pe care o ocupă în prezent sună puţin pompos, respectiv consilier economic, spune că atribuţiile sale pe linie de serviciu sunt mai ales de administrator, dar şi de şef de depozit peste manuale şi materiale didactice, serviciu care implică şi foarte multă muncă de contabilitate.

„Aici, la mine, este punctul zero pentru tot ce înseamnă aprovizionarea şcolilor. De aceea, zilnic, sunt asaltată cu cerinţe din partea şcolilor, pe care mă străduiesc să le rezolv cât mai prompt", ne spune Maricica Gheorghiţă.

Întrebări şi răspunsuri:

Este adevărat că se tipăresc tot mai puţin manuale şcolare noi?

Este o realitate, deşi anul acesta bugetul pentru achiziţia de carte şcolară nouă a fost mai mare. Este bine totuşi că oamenii şcolii au înţeles că traversăm o perioadă complicată din punct de vedere economic şi că se poate învăţa şi după manuale pe care le ajutăm să mai trăiască cu o cusătură sau lipindu-le acolo unde necesită acest lucru.

Sunteţi cunoscută ca o persoană optimistă. De unde vi se trage acest lucru?

Sunt o fire comunicativă şi, cred eu, uşor de suportat. Nu am intrat niciodată în panică, chiar şi în situaţii delicate. Sunt în primul rând un om de echipă şi asta contează.

Ce-i place

Îmi place foarte mult să citesc şi când prind o carte bună nu mă dau înapoi, chiar dacă timpul nu mă ajută. Îmi plac călătoriile şi să ies cu colegii şi pritenii la câte un picnic, însă din păcate în ultimul timp astfel de momente sunt tot mai puţine.

Ce nu-i place

Nu-mi place când văd feţe triste, oameni necăjiţi. Faptul că merg foarte mult pe jos îmi dă posibilitatea să observ că sunt mulţi oameni deprimaţi. Nu-mi place acest lucru, iar eu încerc să-i încurajez spunându-le că o să vină şi vremuri mai bune.

Profil:
Născută. 22 septembrie, 1957, comuna Gura Caliţei, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Management - Universitatea Transilvania
Ocupaţia. Consilier economic Inspectoratul Şcolar Vrancea
Familie. O fiică

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite