PORTRET: Maria Pleş, făuritoarea de olimpici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este maestră în arta predării şi de fiecare dată merge cu drag la clasă, iniţiindu-i pe elevi în tainele chimiei.

Maria Pleş este unul dintre profesorii de elită ai judeţului Vrancea. Pasiunea pentru chimie şi dragostea pentru elevi au fost ingredientele necesare pentru o carieră de succes la catedră.

„Pot spune că moştenesc pasiunea pentru chimie şi implicit pentru concursurile şcolare de la profesoara Rodica Gheorghiţă de la Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza, acolo unde am absolvit studiile liceale şi unde m-am şi întors în calitate de cadru didactic după terminarea facultăţii", mărturiseşte Maria Pleş.

Răbdătoare şi înţelegătoare, de-a lungul celor 29 de ani de activitate didactică, profesoara şi-a îndrumat în permanenţă elevii către cunoaştere, ambiţionându-i să atingă performanţa.

Din 1997 a început să pregătească copii pentru fazele naţionale ale olimpiadelor de chimie. Printre elevii cu merite deosebite se numără Vlad Tălmaciu, primul clasat pe ţară în acest an, Florin Dobriţoiu, medaliat cu argint, la care se adaugă zeci de menţiuni şi premii speciale.

De asemenea, elevii săi au fost pe podium la concursurile şcoalare „ChimExpert" şi „Petru Poni".

„Participarea la naţionale presupune un volum foarte mare de muncă, iar pentru a obţine rezultate deosebite, pregătirea trebuie începută cu aproximativ un an înaintea desfăşurării etapei. Aproape toate weekend-urile mele sunt dedicate elevilor care îşi doresc să facă performanţă în chimie, însă tot acest efort merită atâta timp cât copiii au o înclinaţie aparte către această disciplină", adaugă profesoara care în acest an a făcut parte din comisia centrală a olimpiadei naţionale desfăşurate la Piteşti.

Relaţie deosebită cu elevii

Maria Pleş vine zi de zi cu drag la clasă, iar relaţia sa cu elevii este una bazată pe respect şi prietenie.

„Pentru mine, activitatea la catedră reprezintă raţiunea de a fi, însă consider că împletirea planului profesional cu cel familial este esenţială pentru a te simţi cu adevărat împlinit. Cât despre copiii de la clasă, consider că fiecare este bun într-un anumit domeniu şi important este să-şi găsească drumul care i se potriveşte. Deşi olimpicii au un loc aparte în sufletul meu, deoarece petrec mai mult timp cu ei, nu ezit să organizez întâlniri pentru pregătirea tuturor elevilor de la clasele de chimie şi nu numai", mai spune Maria Pleş.

Pentru ca elevii să înţeleagă cât mai bine noţiunile complexe de chimie, profesoara îmbină într-un mod plăcut partea teoretică cu cea practică, iar de câteva luni a început să lucreze la realizarea unei culegeri de probleme.

Întrebări şi răspunsuri

Dispuneţi de aparatura necesară pentru aplicaţiile practice?

Ceea ce este teoretic la nivel de manual poate fi prezentat practic în cadrul laboratorului de chimie, a cărui dotare satisface, din fericire, necesarul programei şcolare. În chimie, îmbinarea teoriei cu practica este esenţială şi consider că ar trebui mai multe ore de practică, cel puţin la clasele de profil.

Ce părere aveţi despre actualul sistem de învăţământ?

Consider că dăm aceleaşi diplome la elevi cu valoare şi pregătire diferite. De asemenea, sunt de părere că clasa a IX-a ar trebui să rămână în continuare la liceu şi nu trecută la gimnaziu.

Ce-i place

Îmi plac lectura, filmele documentare, florile, grădinăritul, activitate care mă relaxează şi animalele. De asemenea, sunt atrasă de excursiile în locuri însorite, de plimbările în natură şi îmi place să petrec cât mai mult timp alături de familie, să mă bucur de fiecare moment, care pentru mine este unic.

Ce nu-i place

Nu-mi plac falsitatea şi răutatea oamenilor, care încearcă să îşi atingă interesele prin orice mijloc. De asemenea, nu-mi place faptul că valorile ţării noastre nu mai sunt apreciate.

Profil

Născută. 16 mai 1957, Ciorăşti, Vrancea
Studii. Facultatea de Chimie, Master în Economia şi Managamentul Mediului
Ocupaţie. Profesoară
Familie. Căsătorită, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite