(PORTRET) Margareta Tătăruş este bibliotecara ce şcoleşte copii pe banii lui Bill Gates

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ajuns bibliotecară de dragul cărţilor. A făcut proiecte prin care învaţă copiii prin cele mai moderne tehnici finanţate de Bill Gates şi de fundaţia „Dinu Patriciu".

Margareta urmează acum cursurile unui master la Universitatea din Bucureşti pe profilul manager de proiecte.

Tocmai pentru a putea pune pe hârtie, şi apoi în practică, proiecte de şcolarizare pentru copii.

A preluat mult din rolul grădiniţelor şi al şcolilor şi nu se opreşte aici. „Vrem să eliminăm imaginea aceasta de bibliotecă statică şi înţepenită, acea idee „Of, acolo e doamna aia cu ochelari care se uită urât la mine!". Am derulat un curs de fotografie cu copii de etnii diferite. Au fost învăţaţi de fotografi pregătiţi: Gabi Oaneş şi Traian Negulescu. Proiectul a fost finanţat prin programul IREX de fundaţia Bill & Melinda Gates", ne-a împărtăşit bibliotecara câteva dintre proiectele la care a lucrat.

Laboratoare de creaţie

De curând, Margareta Tătăruş a câştigat de la Fundaţia „Dinu Patriciu" prin programul „Inventează-ţi viitorul", o finanţare de 1.000 de lei pentru un alt proiect de Ziua Copilului, „Copilăria, drum cu prioritate!".

Proiectul a constat în organizarea a şapte ateliere de lucru de 1 iunie pentru 70 de copii din comuna Vintileasca.

Micuţii au avut parte de ateliere de lectură, jocuri out-door, karaoke, face-painting şi desene pe asfalt.
„A fost o mare bucurie pentru ei mai ales că au socializat foarte mult", ne povesteşte Margareta, ea însăşi radiind de bucurie.

Pe timpul verii, Margareta le-a pregătit copiilor alte surprize. „De la 13.00 la 15.00, lunea avem lectură, marţea desenăm, miercurea facem fotografie - tema din acest an e „Vacanţa mea e cea mai frumoasă" şi avem 40 de copii înscrişi cu vârsta între 7 şi17 ani, joia avem atelierul de internauţi şi vinerea clubul jucăuşilor, adică jocuri culese din cărţi dar şi exerciţii de dicţie. Primesc şi premii, caramele", ne mai spune Margareta, zâmbind.

Meniul zilei la bibliotecă

image

Margareta a pregătit şi un meniu special la bibliotecă, aşa cum fac restaurantele ce se respectă. „Am ars pe margini două coli, le-am trecut prin ceară şi am făcut meniul zilei. De exemplu aperitivul poate fi „Marile speranţe" de Charles Dickens, felul întâi „Poveşti ruseşti", felul doi „Istoria românilor" şi desert, multă poezie. Cum să nu adori să lucrezi la bibliotecă dacă un copil nu vrea să plece de aici? Prin aceste cluburi ei îşi dau seama ce înclinaţii au. Eu iubesc cartea. Când eram mică eram invidioasă pe sora mea că avea abecedar. L-am învăţat pe de rost deşi nu eram la şacoală şi am învăţat-o şi pe sora mea mai mare să citească", ne-a mai spus Margareta.

Întrebări şi răspunsuri:

Alte proiecte în lucru?
M-am înscris de curând la un concurs de eseuri finanţat tot de fundaţia Bill & Melinda Gates. Am scris despre proiectul „Copilăria, drum cu prioritate". M-am înscris şi la secţiunea fotoreportaj de la atelierele aceluiaşi proiect. De asemenea, mai am în lucru un alt proiect tot pentru copiii care vin la bibliotecă şi cu care sunt în curs de aplicare la un concurs finanţat tot fundaţia americană.

Pe ce linii se merge?
Acesta este axat pe computere şi e finanţat cu 1.500 de dolari. Sper să îl câştig dar mereu am mers la concursuri, convinsă că voi câştiga.

Ce-i place:
Îmi place să dăruiesc foarte multe. Iubesc prietenia şi, din nefericire, adevărul şi dreptatea. Spun din nefericire, pentru mine, pentru că nu mai ştiu care mai sunt valorile care te ajută în ziua de azi. Dar mie îmi place să construiesc tot timpul ceva, să nu renunţ niciodată oricât de greu ar fi.

Ce nu-i place:
Urăsc într-adevăr minciuna, lenea şi prostia. Nu îi înţeleg deloc pe oamenii care nu vor să evolueze, care rămân închistaţi în carapacea lor, fără să le pese de ce se întâmplă în jurul lor. Nu văd cum poţi să stai la acelaşi nivel şi să nu îţi pese, să nu suferi că trece viaţa pe lângă tine!?

profil:
NĂSCUTĂ.
17 decembrie 1971, Focşani
STUDII. Facultatea de Filologie, Universitatea „Spiru Haret"
OCUPAŢIE. bibliotecară
FAMILIE. Căsătorită, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite