PORTRET: Lucica Manea este prietena trandafirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost în tinereţe balerină, iar de zece ani se dedică neobosit creşterii trandafirilor, miile de flori pe care le are acasă dăruindu-le aproape tot timpul pe care îl are la dispoziţie.

La vârsta de 74 de ani, Lucica Manea emană vitalitate şi o poftă de viaţă cum rar se poate întâlni.

Citiţi şi: Adrian Botez este un scriitor de calibru

Spirit activ, prin faptul că îşi găseşte tot timpul ceva de făcut , Lucica Manea este cunoscută în Focşani drept „regina neîncoronată a trandafirilor", grădina sa cu mii de roze fiind considerată un adevărat paradis de către cei care vin să o viziteze.

Înainte însă de a avea pasiunea trandafirilor, Lucica Manea a îmbrăţişat cariera artistică, fiind mulţi ani balerină la diferite ansambluri din ţară.

„În timpul şcolii, am evoluat ca balerină în Ansamblul fabricii de confecţii din Buhuşi. Datorită calităţilor pe care le aveam am fost selecţionată repede în cunoscutul Ansamblu Ciprian Porumbescu de la Suceava. M-am căsătorit cu un ofiţer al Armatei Române, aşa că unde era trimis cu serviciul peste tot în ţară, îl urmam şi eu, peste tot în ţară, la diferite ansambluri. A fost o perioadă frumoasă a vieţii mele, chiar dacă de multe ori am făcut şi voluntariat", povesteşte Lucica Manea.

Femeia se mândreşte şi cu realizările profesionale care au urmat după ce s-a retras din balet.

S-a aflat ani în şir în consiliul de conducere al Garnizoanei Focşani, contribuind la îmbogăţirea bagajului cultual al militarilor.

De mai bine de zece ani, de când a ieşit la pensie şi-a găsit însă pasiunea vieţii, aceea de a creşte trandafiri.
Autorităţile, indiferente la frumos

„Toată viaţa mi-au plăcut florile, dar de un deceniu mi-am format această dragoste pentru trandafiri. Mi-am făcut singură plantaţii, din soiuri procurate din pepiniera profesorului Ştefan Wagner din Alba Iulia. M-am înscris şi în Asociaţia Rozelor şi uşor-uşor am constituit şi aici o structură a Asociaţiei, care numără la Focşani un buchet de 80 de membri. Sunt, ca să zic aşa, un fel de specialist al rozelor. Mă pricep la altoi şi am obţinut chiar şi şase nuanţe de culori într-un trandafir. O nebunie nu alta", se făleşte Lucica Manea.

Astfel, în grădina sa cu mii de trandafiri se găsesc soiuri precum „Grand Mogul", „Golden Shover", „Diamond Jubilee", „Rumba", „Eden Rose" şi multe alte specii de trandafiri care mai de care mai frumoşi.

„De pe urma mâinilor mele, nu există să pun ceva în pământ şi să nu iasă. Copiii mei râd câteodată spunându-mi că dacă aş pune în pământ chiar şi un automobil, ar răsădi multe maşini", spune glumind femeia.

O singură mâhnire are, şi anume că în toţi aceşti ani de când se ocupă de trandafiri nimeni din autorităţile judeţului nu a catadicsit să vină măcar un minut să-i vadă grădina de flori, deşi a lansat tot timpul invitaţii. „Ar fi avut ce să înveţe", a încheiat sec şi trist Lucica Manea.

Ce-i place

Suntem o familie foarte unită şi ne-a plăcut dintotdeauna să avem musafiri mulţi. Avem un cerc de prieteni deosebiţi. Gândiţi-vă că am nu mai puţin de 30 de fini pe care i-am cununat, iar copii botezaţi nu le mai ştiu numărul. Îmi plac poeziile. Pot să recit din memorie ore întregi, fără întrerupere, din diferiţi poeţi.

Ce nu-i place

Nu-mi place faptul că tineretul ne părăseşte şi rămânem noi, bătrânii, neputincioşi. Din păcate, străinii ştiu să-i preţuiască pe copiii deştepţi.

Este greu de întreţinut o grădină de flori, ca a dumneavoastră?

E o muncă permanentă, pe care o fac cu pasiune şi plăcere. În afară de florile de acasă, mă ocup şi de două livezi cu pomi fructiferi şi arbuşti ornamentali care după patru ani de la înfiinţare arată cu totul deosebit. La vârsta mea mă urc în vârful copacilor şi înlătur câte o creangă care nu e de folos.

Mai aveţi şi alte pasiuni?

Sunt colecţionară de artă populară. Peste tot pe unde am fost mi-am pus la bătaie banii şi am cumpărat obiecte tradiţionale româneşti, precum costume populare, vase de lut şi multe altele. De altfel, sunt prima femeie din Vrancea care am fost invitată în Grecia, la Atena, cu o expoziţie de artă tradiţională. Cu aceeaşi expoziţie am fost şi în insula Creta.

Ce vă doriţi cel mai mult?

În primul rând, să am sănătate. În al doilea rând, am să mă lupt să înfiinţez la Focşani o filială a Asociaţiei „Amicii Rozelor", să facem oraşul acesta să înflorească din cenuşiul în care se găseşte.

Profil
Născută. 21 februarie 1936, oraş Buhuşi, judeţul Bacău
Studii. Şcoala Medie de Textile din Buhuşi
Ocupaţia. Pensionar
Familia. Căsătorită, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite