(PORTRET) La 17 ani, Alexandra Alstanei este informatician şi regizor de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se înscrie la facultatea Via University College din Danemarca pentru a studia ingineria afacerilor globale, dar scrie şi regizează piese de teatru în limba engleză.

Alexandra Alstanei este elevă la Colegiul Naţional "Unirea", la profilul de matematică - informatică. Jonglează cu programele pe calculator dar are înclinaţii şi spre literatură.

În timp ce rezolvă probleme cu grad de dificultate ridicat la matematică, scrie piese de teatru pentru care a fost premiată în repetate rânduri la diverse concursuri naţionale şi internaţionale.

Până acum a scris două piese de teatru în limba engleză: „Anthem" (imn - n.r.) şi „The sacrifice" (sacrifiul - n.r.) cu care a câştigat premiul întâi la concursul naţional "Spoken English". A scris şi piese în limba română, "Moş Ion Roată şi Colegiul Naţional Unirea", de Ziua Unirii şi a colegiului, 24 ianuarie.

Alexandra se consideră însă prea timidă pentru a urca pe scenă, astfel că se rezumă la a scrie şi regiza piesele de teatru. În plus, mai scrie şi eseuri în limba engleză.


"Aştept rezultatele la un concurs de eseuri din America la Institutul Ayn Rand, o scriitoare ce promovează filosofia obiectivismului. Îmi place să scriu pentru că ador tot ce este original. În eseu am scris despre echilibrul între moralitate şi etică, integritatea omului fiind principala valoare pentru el în ascensiunea lui", spune Alexandra.

Noua viziune: progresul

"Sunt adepta filosofiei obiectivismului pentru că promovează egoismul raţional. Adică omul este înzestrat cu raţiune şi trebuie să o folosească. Trebuie să accepte ca trebuie să asigure progresul şi prin contribuţia lui. Uneori, din comoditate, nu reuşim să dăm tot ce avem", ne -a mai spus eleva.

Alexandra îşi pregăteşte înscrierea la facultate, încă de acum pentru anul viitor. Vrea să meargă la Via University College din Danemarca să studieze ingineria afacerilor globale, adică să devină manager de proiecte. Şi nu oriunde, ci chiar la Parlamentul European.

Spre deosebire de alte fete de vârsta ei tot mai preocupate de vestimentaţie şi de propriul look, Alexandra se luptă să participe la cât mai multe concursuri de creaţie, dar şi de informatică.

Carieră şi apoi familie

Tânăra îmbină cele două domenii însă, fără doar şi poate, pe primul loc pentru ea, este cariera. "Îmi doresc mai întâi să reuşesc în carieră, să mă angajez la o instituţie în străinătate şi apoi să îmi iau maşină si să îmi întemeiez o familie. Vreau stabilitate şi linişte. Oricum în viaţă trebuie să contribui cu ceva important în lume. Nu poţi să fii fără nici un rost, să trăieşti şi atât. Trebuie să laşi ceva în urmă", ne mărturiseşte Alexandra.

Întrebări şi răspunsuri:

De ce nu optezi pentru o facultate din România?
Nu am ales să îmi continui studiile aici pentru că văd că ni se oferă din ce în ce mai puţine alternative. Ni se iau toate facilităţile. Autorităţile parcă fac numai rău. Nu ştiu ce au de gând dar, în final, dacă nu reuşesc la universitatea din Danemarca voi alege Politehnica de la Bucureşti.

Te vei întoarce în ţară după facultate?
Da, pentru că am părinţii aici. Sunt foarte ataşată de familia mea. Doar părinţii îmi oferă liniştea şi echilibrul, iar alături de ei iau deciziile cele mai bune. Pentru ei mă voi întoarce, deşi este trist ce se întâmplă acum la noi în ţară.

Ce-i place:
Îmi place să cred în oameni, să cred că oamenii pot să facă orice. Ca şi activităţi, îmi place orice activitate în aer liber, plimbări, drumeţii.

Ce nu-i place:
Nu îmi place lipsa de originalitate şi faptul că uneori din comoditate nu reuşim să dăm tot ce avem. Nu îmi place subiectivitataea care e mereu dată la televizor. De exemplu, la antena 3, în care spune despre Băsescu. Nu mi se pare normal ca la o televiziune să se dea o poezie care să blameze preşedintele ţării în acest stil. Nu că aş crede prea mult în el dar nu mi se pare corect. Nu îmi place făţărnicia.

Profil

NĂSCUTĂ. 13 septembrie 1992, Buzău
STUDII. Colegiul Naţional „Unirea" Focşani, profil matematică-
informatică
OCUPAŢIE. Elevă
FAMILIE. Singură la părinţi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite