PORTRET: Iuliana Ţopană, medicul care te ajută să respiri mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Ţopană
Iuliana Ţopană

Este de opt ani medic primar la Secţia de Pneumologie a Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon" din Focşani şi coordonează mai multe programe naţionale de sănătate, printre care şi „Stop Fumat".

Doctoriţa Iuliana Ţopană şi-a dorit dintotdeauna, încă de când se juca cu păpuşile, să devină medic. Microbul acestei meserii i-a fost transmis de mătuşa ei medic la Iaşi, dar a profitat din plin şi de mediul în care a crescut.

„Mama era contabil la o creşă din Focşani şi mă lua adesea cu ea la serviciu. Ţin minte că doctorul pediatru de acolo mă ducea mereu la copii să-i consulte şi eu eram fascinată", povesteşte Iuliana Ţopană.

Mai târziu, crescând, a realizat că pentru a ajunge medic nu este suficientă doar dorinţa, ci şi foarte multă învăţătură, mai ales că în vremea aceea era infernal de greu să intri la Facultatea de Medicină.

Nu a izbutit din prima, dar a perseverat şi eforturile i-au fost răsplătite.

„Ca student la medicină nu am făcut decât să învăţ. La medicină e simplu: ori ştii şi treci, ori nu ştii şi pici examenul. Nu ai cale de mijloc", spune doctoriţa.

Medicina la ţară a călit-o pentru viaţă

Ca mai toţi medicii din generaţia de dinainte de 1990 şi Iuliana Ţopană şi-a început cariera la ţară. Şi nu oriunde, ci tocmai la Gura Caliţei, localitate unde naveta nu este deloc una simplă.

„Mă trezeam la ora cinci dimineaţa ca să prind rata şi să ajung la serviciu. Dar nu-mi pare rău, pentru că am avut o experienţă extrem de utilă, care m-a călit pentru viaţă. Este destul de greu când te trezeşti deodată într-o un sat întins cu copii şi bătrâni la consultaţie, cu toate problemele de sănătate ale unei comunităţi care nici măcar farmacie nu avea, iar tu trebuie să decizi bine şi rapid pentru oamenii aceea", îşi povesteşte experienţa la ţară Iuliana Ţopană.

După doar un an merge la rezidenţiat şi urmează, tot la Iaşi, specializarea în domeniul pneumologiei. De peste opt ani este medic la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Pantelimon" din Focşani.

„Este o meserie pe care o practic cu plăcere. Între timp mi-am dat şi primariatul şi sunt implicată în foarte multe programe. Am făcut campanii privind conştientizarea oamenilor să vină la medic, pentru că în România nu este dezvoltată aproape deloc latura preventivă. Pacienţii trebuie să ştie că bolile pulmonare depistate din timp se pot trata foarte bine", ţine să recomande medicul.

În afară de tratarea pacienţilor de bolile pulmonare, doctoriţa Iuliana Ţopană se ocupă de anul trecut şi de coordonarea Programului Naţional „Stop Fumat", prin puterea sa de convingere şi medicaţia oferită pacienţilor reuşind să determine un număr important de fumători să renunţe la acest viciu.

Întrebări şi răspunsuri

Din punctul de vedere al medicului specialist, avem o populaţie bolnavă?

Nu aş spune. Aş vrea să dau exemplul tuberculozei. În ultimii ani această boală a scăzut considerabil în Focşani. Avem rezultate foarte bune şi suntem sub media pe ţară. Aderenţa populaţiei la tratament este de apreciat, la fel şi colaborarea cu medicii de familie.

Cât timp dedicaţi meseriei?

A fi medic nu înseamnă doar munca de la cabinet, ci foarte mult studiu, pentru a fi la curent cu toate noutăţile, participarea la cursuri, congrese, simpozioane. Este o meserie complexă, care presupune învăţare continuă.

Ce-i place

Îmi plac florile. Îmi place să văd un spectacol de teatru bun. Nu am lipsit de la niciun spectacol în vremurile când afişul cultural era mai ceva mai bogat la Focşani, dar din păcate spectacole vin din ce în ce mai rar. Îmi place punctualitatea. De asemenea, ador să călătoresc, să văd locuri noi.

Ce nu-i place

Categoric, nu-mi lace să fiu minţită. Prefer să mi se explice de ce s-a întâmplat o anumită chestie decât să fiu minţită în faţă. Nu-mi place că lumea nu are un grad mai ridicat de educaţie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite