PORTRET: Ion Lefter este procurorul care se visa matematician

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Lefter îşi iubeşte profesia
Ion Lefter îşi iubeşte profesia

În copilărie şi în adolescenţa, întrunea toate condiţiile pentru a deveni un matematician strălucit. A ales însă Facultatea de Drept şi lurează ca procuror de peste 35 de ani.

A făcut Liceul de matematică-fizică din Oneşti, avea înclinaţii către acest domeniu, scria în revistele de specialitate şi toată lumea îi prevedea o carieră de succes, mai puţin diriginta sa care i-a sugerat să se facă judecător sau procuror.

„Am avut onoarea în timpul liceului să-l cunosc în două rânduri pe celebrul profesor de matematică Grigore Moisil. De altfel, liceul în care am învăţat îi poartă astăzi numele. Până în clasa a XII-a eram convins că o să fac matematică, dar atât diriginta, cât şi colegii au fost de acord că sunt mai potrivit pentru magistratură, pentru că eram corect, serios, punctual", povesteşte Ion Lefter despre schimbarea radicală.

A ajuns la Facultatea de Drept din Iaşi într-o generaţie de excepţie, având însă şi profesori de drept de prestigiu, majoritatea lor fiind autorii manualelor de drept după care învaţă astăzi studenţii.

„Eram 80 în anul de studiu, dar cam 70 dintre noi luam note de zece la toate examenele. Era o întrecere acerbă. Cu profesori ca Octavian Loghin, Tatomir, Jacotă sau Zolineak era imposibil să nu reuşeşti în viaţă", mărturiseşte actualul prim procuror al Parchetului Judeţean Vrancea.

Voia carieră universitară

La absolvire, a convenit cu profesorii săi ca, după o perioadă de stagiu ca procuror, să revină la Iaşi, să urmeze o carieră universitară, lucru pe care din păcate nu l-a mai făcut, întrucât a fost repartizat la Focşani, unde şi-a întemeiat o familie.

Crede că i-ar fi plăcut în învăţământul universitar, fapt pentru care astăzi s-a specializat şi ca formator la şcoala naţională de grefieri, unde predă cursuri de învăţământ profesional.

De asemenea, Ion Lefter spune că citeşte foarte mult. „Am acasă o bibliotecă în care este cuprins tot ce s-a editat în perioada 1978-1989. Atunci nu aveai foarte multe variante de destindere iar lectura era una dintre ele. Şi astăzi mi-am păstrat această plăcere", se destăinuie interlocutorul nostru.

Despre munca pe care o face, Ion Lefter spune că este aducătoare şi de mulţumiri, dar şi de nemulţumiri.

„Am căutat satisfacţii în munca teoretică. Am dat toate examenele pe care le poate da un magistrat şi, ca o compensaţie la munca noastră, am dat şi doctoratul. Sigur că ai satisfacţii când lucrezi mult la o cauză şi reuşeşti să o rezolvi. Dar sunt şi insatisfacţii legate de faptul că într-un judeţ ca Vrancea nu avem încă finalizat un dosar de evaziune fiscală. Şi acest lucru nu depinde de noi, ci de alţii, care fac constatarea, experţii etc", încheie procurorul Ion Lefter.

Întrebări şi răspunsuri

Erau mai puţine infracţiuni în România înainte de 1989?


Erau tot atâtea crime, tot atâtea alte fapte, dar nu erau popularizate ca acum. Atunci, numărul de dosare era mai mic, pentru că toate infracţiunile erau în Codul Penal şi era mai simplu. Acum sunt încă 1.000 de infracţini apărute în urma unor legi şi automat a crescut şi volumul nostru de muncă, ajungând astăzi la 17.000 de dosare.

Simt procurorii vrânceni că sunt o putere în stat?

La nivel de judeţ consider că nimeni nu a mai îndrăznit în ultimii şapte-opt ani să incerce să influenţeze vreo decizie a procurorului, nici măcar ca aluzie.

Ce-i place

Îmi place să merg în natură. Îmi place să stau în grădina mea de acasă, unde am peste 300 de trandafiri de toate culorile. Am cei mai frumoşi trandafiri urcători, am liliac, iasomie, am meri, cireşi, vişini, caişi, gutui, îmi place să-i îngrijesc.

Ce nu-i place

Lipsa de solidaritate din ultimii ani, indiferenţa oamenilor, tendinţa unora de a se îmbogăţi cu orice preţ, lipsa de grijă pentru natură. Unii şi-au propus să radă pădurile fără să mai pună nimic în loc, iar asta e la nivel global. Nu-mi plac programele de televiziune.

Profil

Născut. 2 iulie 1952, comuna Corbasca, judeţul Bacău
Studii. Facultatea de Drept-Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi
Ocupaţie. Prim - procuror la Parchetul Vrancea
Familie. Căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite