PORTRET: Ion Chiuchiur, poetul – luptător din munţii Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăieşte în munţi, într-un sătuc rupt de lume, unde singura preocupare a localnicilor este tăiatul lemnelor. Este mai cult decât profesorul din sat şi are o bibliotecă în cămara cu murături.

La prima vedere pare un bătrân banal din comuna Nereju, satul Poduri II. Dacă îl priveşti mai atent, remarci că este foarte sprinten pentru etatea de 88 de ani.

Sare peste pietre şi urcă drumul anevoios către casă rapid.

Fost deţinut politic şi veteran de război, Ion Chiuchiur a povestit suferinţele prin care a trecut dar şi cât îşi iubeşte ţara, în versuri.

A publicat două volume de poezii sub titlul „Lacrima memoriei". Memorează zeci de poezii însă regele poeziei pentru el a rămas Mihai Eminescu.

„Îmi place să scriu cât de mult îmi iubesc patria. M-am înrolat mai devreme în armată, voluntar. Chiar dacă am făcut 12 ani de închisoare pentru că am făcut parte din organizaţioa anticomunistă „Vlad Ţepeş II" mă bucur că am luptat pentru ţara mea. „Pământul ţării îl iubesc / Ca pe al ochilor lumină / Este darul strămoşesc / Ce-l apărăm fără hodină"", ne spune mândru bătrânul, recitând câteva versuri din propriile poezii.

Biblioteca din cămară

Mai cult ca profesorul sau preotul din sat, Ion Chiuchiur citeşte cărţi în fiecare zi. Practic doarme cu teancul de dicţionare la cap, enciclopedii ce lipsesc din casele multor erudiţi.

„Scriu pentru că aşa va rămâne tipărit ce gândesc şi după ce nu voi fi. În special mi-am exprimat dragostea pentru ţară în poezii deşi în ultima perioadă nu am mai scris pentru că sunt tot mai dezgustat de ce se întâmplă în ţara noastră. Nici nu am televizor pentru că nu suport să văd cum se bălăcăresc ei prin Parlament şi traiul în ţară este din ce în ce mai greu", spune bătrânul.

În timp ce alţi vecini de-ai săi, din satul cu cea mai liniştitoare atmosferă, abia dacă au auzit de aşa ceva, Ion Chiuchiur are propria bibliotecă în cămara cu murături.

Conserva americană

Numit de profesorul Vasile Gîsculescu „chipul nobleţei", poetul din creierii munţilor a dat dovadă în repetate rânduri de altruism.

A făcut numeroase donaţii în bani din pensia de veteran de război şi deţinut politic pentru sinistraţii loviţi de inundaţii în Vrancea în 2005, pentru cei din Moldova care au rămas fără locuinţe în primăvara acestui an dar şi pentru americanii din New Orleans când au avut de suferit din cauza uraganului Katrina.

„Domnul Gîsculescu m-a dat cu capul de cer când m-a comparat cu Sf. Ioan Botezătorul", spune impresionat la culme bătrânul.

Păstrează şi acum o conservă cu bacon primită de la americani când aceştia au trimis ajutoare în România pe timpul foametei de după cel de al doilea război mondial.

Speră şi acum că vor veni din nou americanii.

„Păstrez această conservă de 60 de ani. Şi când eram în pădure când ni s-a spus că ne vor lansa americanii din avion arme şi hrană. Poate ne vor salva şi acum de la nebunia ce este în ţară", ne-a mai spus nea Chiuchiur.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este cea mai mare dorinţă a dvs. acum?

Să se schimbe sistemul public în ţară. În continuare justiţia nu este dreaptă aşa cum ar trebui să fie. Aştept să ne salveze din nou americanii deşi ştiu că nu se va întâmpla aşa acum. Atunci era altceva. Şi mai doresc să câştig 10.000 de euro pe legea aceasta cu despăgubirile pentru detenţie politică să dau banii la nepoţi. Mie nu îmi trebuie dar am nouă nepoţi de la singurul copil pe care l-am avut şi aş vrea să îi ajut.

De ce nu mai scrieţi?

Pentru că mă dezgustă ce se întâmplă acum în ţară. Nici nu mai suport să văd iar eu scriam în general despre iubirea mea pentru patrie.

Ce-i place

Îmi place onestitatea, corectitudinea, îmi place să văd că cei care sunt în nevoie primesc. Mai bine renunţi tu care ai mai mult şi dai şi celui în nevoie. Nu te costă mult, poate chiar nu te costă nimic, şi el se bucură mai mult.

Ce nu-i place

Nu îmi place incorectitudinea, zgârcenia şi minciuna. Să nu îşi închipuie cineva că dacă ai ajutat pe cineva, acela te ajută, la rândul său, la ananghie. Dar eu am satisfacţie când ajut pe cineva pentru că ştiu ce înseamnă o haină când îţi este frig.

Profil:
NĂSCUT. 3 septembrie 1922, Nereju
STUDII. Şcoala sanitară în cadrul Armatei Române
OCUPAŢIE. Pensionar, veteran de război
FAMILIE. Văduv

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite