PORTRET: Georgel Costache deţine toate secretele vinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este doctor în oenologie şi printre cei mai apreciaţi specialişti în domeniul vinului din lume, în calitate de expert din partea României în comisia de profil.

Georgel Costache este un nume binecunoscut în ţară, dar mai ales în străinătate, în domeniul oenologiei, cu merite incontestabile în ce priveşte revoluţionarea industriei vinului de la noi din ţară.

Faptul că s-a născut la Străoane, aproape de Panciu, într-o familie de podgoreni a fost un imbold pentru a-şi alege profesia de oenolog, deşi capacităţile sale intelectuale de la acea vreme îl recomandau pentru orice meserie.

Şef de promoţie

„La liceu am fost şef de promoţie, ca de altfel şi la Galaţi, la Facultate, unde am terminat cu zece pe linie. Am avut bursă republicană de 1200 de lei/lună, în condiţiile în care un salariu era în România de 700 - 800 de lei. Nu eram un tocilar, pentru că totdeauna am îmbinat studiul cu partea cealaltă, de distracţie", povesteşte Georgel Costache.

Cariera sa de profesionist în ale vinului se leagă doar de o singură societate, fostul Vinalcool, cea mai mare societate de vinuri din România, devenită după privatizare Vincon Focşani.

Aici a parcurs toate treptele profesionale, de la simplu inginer şi până la statutul de astăzi de director general, tot aici cunoscând şi cele mai mari satisfacţii ca profesionist.

„Am avut parte de un colectiv închegat, cu care am creat foarte multe lucruri bune. Am avut şi de la cine învăţa şi vreau aici să-l pomenesc pe inginerul Vosganian, oenolog de o ţinută remarcabilă, care mi-a făcut cunoştinţă cu multe din secretele vinului. Am reuşit cu echipa de atunci, din anii 80', să schimbăm tehnologia, eu însumi fiind cooptat în comisia naţională pentru a crea produse noi, gen coniac, vinars", mai spune Georgel Costache.

Specializare în Franţa

După 1990 avea să cunoască însă adevărata apreciere. A câştigat în urma unui concurs naţional singura bursă oferită de statul român pentru un stagiu de pregătire de doi ani la Universitatea de Enologie din Franţa.

„Cei doi ani mi-au schimbat sensul vieţii. Acolo am făcut cursuri de marketing, de gestiune financiară, noţiuni care la noi în ţară nici nu se discutau. În schimb, în materie de specialitate, mi-am dat seama că ceea ce învăţasem acasă m-a ajutat enorm, fapt pentru care am fost singurul care am obţinut nota maximă", îşi aminteşte Costache.

Deşi a primit nenumărate oferte de a-şi continua activitatea în străinătate, a revenit acasă, unde a pus în practică cunoştinţele dobândite.

Iar astăzi, societatea pe care o conduce cu multă pricepere, produce cele mai bune vinuri, premiate în ultimii ani la concursurile internaţionale.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Sunteţi un degustător de vinuri apreciat pe plan mondial. Aveţi un secret anume?

Ca să devii un bun degustător trebuie să ai ceva nativ, pentru că e destul de complex să apreciezi un vin. Sunt singurul român care participă de opt ani, ca degustător expert, la cel mai mare concurs mondial de la Bruxelles, iar secretul este că am reuşit să cunosc de-a lungul timpului vinuri din toată lumea, pe care pot să le compar.

Care este valoarea vinurilor româneşti?

Vinurile noastre sunt pe un trend bun. În ultimii ani, s-au obţinut medalii, iar soiuri autohtone, precum Fetească Neagră, Tămâioasă Românească, au început să fie cunoscute şi apreciate şi în afara ţării.

Ce-i place?

Îmi place să citesc, să ascult muzică, să dansez, să urmăresc întreceri sportive, dar cel mai mult să degust vinuri, să particip la obţinerea lor şi sunt fericit atunci când vinul produs de mine ajunge, spre sfârşitul vieţii lui, într-un pahar, pe masa consumatorului şi reuşesc să transmit prin el mesajul care este din inimă şi din suflet.

Ce nu-i place?

Nu-mi place că vremurile s-au schimbat, că timpul e prea scurt şi din păcate am foarte puţine momente la dispoziţie să mă ocup şi de alt gen de probleme decât „Măria Sa", Vinul.

Profil

Născut. 6 februarie 1955, comuna Străoane, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Industrie Alimentară - Universitatea Galaţi
Ocupaţia. Director general Vincon Vrancea
Familia. Căsătorit, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite