PORTRET: George Gabriel Nicolae este avocat de succes, călit pe terenurile de tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre avocaţii tineri de perspectivă, care se bucură de respectul colegilor de breaslă. Până să devină avocat, a jucat tenis de câmp de performanţă, partenerul său de antrenament fiind cunoscutul tenisman Adrian Voinea.

Născut într-o familie în care sportul a jucat un loc important, mama practicând atletismul iar tatăl cochetând cu fotbalul, „microbul" performanţei sportive nu avea cum să stea departe nici de George Gabriel Nicolae.

La vârsta de şase ani şi jumătate i s-a pus pentru prima dată în mână racheta de tenis, iar sub îndrumarea regretatului antrenor George Bucuroiu s-a bucurat de multe succese în „sportul alb", cum a fost denumit de-a lungul vremii tenisul de câmp.

Până la vârsta de 14 ani l-a avut partener în schimburile de mingi pe mult mai titratul Adrian Voinea, primul român după Ilie Năstase care a atins sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam.

„Am făcut tenis de performanţă până la vârsta de 18 ani. La vremea aceea, în anii 92', 93', 94', nivelul tenisului românesc era foarte ridicat în Europa. Dinu Pescariu, Adrian Voinea, Andrei Pavel, Răzvan Sabău, toţi se aflau în primii o sută. Numai că, dacă voiai să mergi spre marea peformanţă, trebuia să pleci la un club din străinătate, aşa cum au făcut cei de care am pomenit mai sus. Tenisul este un sport costisitor, iar în mine s-a investit mult, dar propunerile primite din Germania nu s-au concretizat", mărturiseşte George Gabriel Nicolae.

Aşa se face că în ultimul an de liceu a abandonat tenisul şi s-a dedicat învăţăturii, cu gândul să-şi construiască o carieră în avocatură.

Ceea ce s-a şi întâmplat, după absolvirea Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza" fiind admis în anul 2000 în Baroul Vrancea, mai întâi ca avocat stagiar.

Pasionat de meserie

„Este o meserie provocatoare, pentru că am parte tot timpul de ceva nou. Nici un dosar nu seamănă cu celălalt, iar legislaţia se modifică tot timpul. Îmi fac meseria cu pasiune. Ai satisfacţii atunci când câştigi şi amărăciune când pierzi. Practic, te identifici cu situaţia clientului", vorbeşte George Gabriel Nicolae despre profesia sa.

În 2002 a terminat stagiatura, acum are propriul cabinet individual de avocatură iar din 2008 face parte din consiliul de conducere al Baroului de Avocaţi Vrancea. Spune că această meserie poate asigura fiecăruia un trai decent, nu din prima însă, rezultatele venind cu timpul.

„Începutul e greu. Cei care vor să facă această meserie nu trebuie să se gândească la o situaţie financiară bună din start, ci trebuie să acumuleze mai întâi. E nevoie de răbdare, experienţă, pentru că aşa se formează clientela", mai spune George Gabriel Nicolae.

Întrebări şi răspunsuri:

Ca avocat, cum vezi legislaţia românească?


Avem legi perfectibile şi marea problemă este că sunt prea des modificate. Eu şi colegii mei simţim nevoia de mai multă stabilitate legislativă.

Mai joci tenis?

Doar de plăcere. În schimb, sunt arbitru internaţional de tenis şi sunt solicitat destul de des la turnee cu premii importante în bani din multe ţări. Am arbitrat chiar şi meciuri de Cupa Davis. Profesia mea este însă pe primul loc şi din păcate nu prea mai sunt disponibil la momentul acesta pentru a face şi genul acesta de activităţi. Sunt şi membru în comisia de disciplină a Federaţiei Române de Tenis.

Ce-i place

Îmi plac călătoriile, vacanţele active, atmosfera de familie. Îmi place să citesc, dar trebuie să recunosc că am din ce în ce mai puţin timp pentru lectură. Îmi place sportul, pentru că te ordonează, te învaţă să pierzi şi să preţuieşti victoria. Cel puţin în cazul meu aşa s-a întâmplat.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii prefăcuţi, care te bârfesc pe la spate iar de faţă cu tine sunt numai lapte şi miere. Nu-mi plac oamenii care vor să pară ceea ce nu sunt. Nu-mi place incertitudinea în care trăim.


Profil
Născut: 26 martie 1976, Focşani
Studii: Facultatea de Drept - Universitatea „Al. I. Cuza" Iaşi
Ocupaţia: Avocat
Familie: Căsătorit

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite