PORTRET: VIDEO Dorinel Lucian Vardianu, copilul care mângâie clapele cu mâini de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântă la pian din clasa I, în cei cinci ani de studiu aprofundat participând la numeroase concursuri şi festivaluri

Deşi are doar 11 ani, pianistul Dorinel Lucian Vardianu este deja un artist în toată puterea cuvântului. Dovadă stau premiile câştigate de el în ultimii doi ani.

Profesoara Anica Ghinea, cea care îl îndrumă, spune despre Dorinel că are nu numai talent, ci şi „stofă" de pianist.

Primele lecţii de pian le-a luat în clasa I, sub impulsul părinţilor, această experienţă făcându-l să se îndrăgostească atât de tare de instrument încât nu l-a mai abandonat.

„Microbul muzicii îl moştenesc de la tata, care cântă la chitară, nu însă la modul profesionist. Îmi place pianul, căruia îi dedic cel puţin două ore zilnic, în afara studiului de la şcoală. Din păcate nu am încă un pian al meu acasă şi sunt nevoit să lucrez pe pianul şcolii", ne spune Dorinel Lucian.

Se pricepe de minune să mângâie clapele pianului, iar acestea îl răsplătesc cu cele mai minunate sunete.

image

Debut cu premii

Anul trecut a participat la primele concursuri din cariera sa artistică, debutul fiind pentru el mai mult decât prodigios.

Astfel, a câştigat premiul I cu plachetă la „Festivalul Pianului" de la Brăila, fiind distins cu menţiune la Olimpiada Naţională de Muzică de la Galaţi.

Totodată, este nelipsit de la recitalurile care sunt organizate în Focşani şi oraşele judeţului cu diferite ocazii, aşa cum s-a întâmplat şi zilele trecute, când a fost invitat să interpreteze „Ecoseze", de Frantz Schubert, la vernisarea unei expoziţii colective de pictură a unor mari artişti plastici ai ţării.

Dorinel nu neglijează cartea, fiind un elev de nota zece.

„Îmi plac foarte mult matematica şi biologia, materii la care zic eu că excelez. În general învăţ bine la toate disciplinele", spune convingător virtuozul pianist.

Care este compozitorul tău preferat?

Fără discuţi, Johann Sebastian Bach. E o plăcere şi un balsam pentru suflet să îl asculţi. Mă regăsesc în acordurile sale.

În general, ce fel de muzică asculţi?

Variată, însă nu-mi place muzica lentă. Sunt o fire energică şi cred că în afara pianului mi-ar fi plăcut foarte tare să cânt la instrumente de percuţie. Câteodată simt nevoia să-mi descarc energia bătând la tobe.

Îţi doreşti o carieră în muzică?

Este ceea ce-mi doresc. Vreau să urmez conservatorul, indiferent că acolo voi studia mai departe pianul, voi face compoziţie sau arta dirijoratului. În acelaşi timp, vreau să urmez şi medicina.

Profil
Născut. 20 iunie 1999, Focşani
Ocupaţia. Elev în clasa a V-a la Liceul de Muzică şi Artă „Gh. Tattarescu"
Familia. Două surori

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite