PORTRET: Doina Ene, antrenoarea marilor campioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei aproape 20 de ani de antrenorat, Doina Ene a reuşit să descopere şi să iniţieze în handbal sportive care au ajuns să reprezinte România la marile competiţii ale lumii.

A început să joace handbal la grupele de copii ale Liceului Sportiv din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Ion Haraga.

După ce a încheiat perioada junioratului, Doina Ene s-a transferat la Ştiinţa Bacău, echipă de Divizia A. A jucat ani buni la această formaţie având în plamares şi o promovare în liga naţională.


În anul 1978 a venit la Filatura Focşani unde a jucat până în 1982, an în care şi-a încheiat şi cariera de sportivă. Au urmat câţiva ani în care a stat departe de handbal. A venit anul 1993 când s-a hotărât să revină la marea sa dragoste, handbalul. Rezultatele s-au văzut imediat.

În numai câţiva ani, ca antrenoare la Clubul Sportiv Şcolar din Focşani, a reuşit să le convingă să vină la handbal pe Vali Elisei, Adina Tuvene şi Ada Bahamet, jucătoare care fac şi acum furori în marile competiţii ale lumii.

„Am simţit că pot face mai multe ca antrenor şi nu m-am înşelat. De aproape 20 de ani sunt în slujba sportului. Mi-a plăcut acest sport de când eram mică şi mi-am dorit să fac pentru Vrancea rezultate importante în competiţiile la care am luat parte, dar şi să descopăr mari talente. M-a ajutat Dumnezeu să descopăr şi să iniţiez mai multe sportive care au adus României rezultate de excepţie de-a ungul timpului", spune Doina Ene.

Mândră de elevele sale

Doina Ene se mândreşte şi cu noua generaţie de handbaliste pe care o are acum în pregătire. Adina Grigoraş şi Cristina Enache sunt două dintre cele mai bune jucătoare ale sale.

Prima s-a transferat deja la o şcoală de handbal din Bucureşti, iar cea de-a doua este considerată de specialişti una dintre cele mai talentate portăriţe din handbalul juvenil românesc.

„Cristina Enache a fost cooptată la Centrul Naţional de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea. Participă cu echipa LPS Focşani la competiţiile naţionale, în rest pregătirea o desfăşoară la Vâlcea. Se află în pregătire cu lotul naţional şi la finele lunii va participa la un puternic turneu în Germania", se mândreşte antrenoarea din Focşani.

Doina Ene spune că eleva sa, Cristina Enache, a participat în primăvara acestui an la Campionatul Mondial Şcolar.

"Au participat naţionalele din Ungaria, Austria, Cipru, Brazilia, Polonia, Cehia, Slovenia, Suedia şi Elveţia. România a terminat pe locul trei în grupă şi pe nouă în clasamentul general. Este foarte apreciată de Luminiţa Huţupan care a spus despre ea că în câţiva ani va fi portarul numărul unu al României" mărturiseşte Doina Ene.

întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai importante sportive pe care le-aţi descoperit?

Vali Elisei, Adina Tuvene, Cristina Enache, Ada Bahamet, Paula Teodorescu, Mirabela Toma şi Alina Bratu. Sunt componente de bază ale echipelor naţionale ale României. Au luat medalii la cele mai tari competiţii, dar şi tiluri de golgheteri ale campionatelor naţionale, ale Campionatelor Mondiale sau Europene.

De ce a murit handbalul de senioare la Focşani?

Am promisiunea că în cel mult doi ani se va forma o nouă echipă de senioare. A fost o echipă mare pe vremuri, Filatura Focşani. A urmat apoi Pandora Focşani şi Vrancea 2000. S-a promovat în Divizia Naţională „A", dar nu s-au mai găsit bani.

Ce-i place

Să ajut oamenii. Să fac performanţă în toate domeniile. Îmi place mult să citesc şi să fac handbal. Merg cu plăcere la antrenamente şi la competiţii. Asta e cel mai important în viaţă. Să faci ce îţi place.

Ce nu-i place

Mediocritatea şi minciuna. Nu-mi place să stau degeaba. Îi evit cât pot de mult pe cei care caută să facă rău. Nu sunt indiferentă, dar nici pot să mă opun eu cursului vieţii. La sala de antrenament trebuie să vii cu bucurie şi cu gânduri curate pentru a face cu adevărat performanţă. Cei care nu pot face faţă se elimină singuri.

Profil

NĂSCUTĂ 10 octombrie 1956, Barcea, judeţul Galaţi
STUDII Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
OCUPAŢIE Profesor la LPS Focşani
FAMILIE Căsătorită, o fată

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite