PORTRET: Constanţa Coatu, un profesor care ţinteşte performanţa
0Plăcerea de a lucra cu elevii a călăuzit-o pe parcursul celor 28 de ani de activitate didactică, reuşind de asemenea să cunoască realităţile învăţământului vrâncean din postura de inspector.
Ambiţie, devotament şi dăruire. Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile care o definesc pe Constanţa Coatu, un cadru didactic apreciat care întotdeauna a tins către performanţă. Debutul său în învăţământ a avut loc în anul 1982, atunci când, prin repartiţie guvernamentală, s-a alăturat colectivului profesoral din localitatea vrânceană Gura Caliţei.
Cunoaşterea în detaliu a limbii franceze i-a fost mare folos în momentul în care s-a înscris la concursul de ocuparea a postului de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza" din municipiu, acolo unde se află de nu mai puţin de 20 de ani.
De-a lungul timpului, elevii îndrumaţi de profesoara Coatu au obţinut numeroase premii şi menţiuni la concursurile şi olimpiadele şcoalare, iar printre cei care au contribuit în acest an la consolidarea prestigiului colegiului se numără Oana Groza, Emanuela Manolache, Alexandra Hărăbor, Alexandra Ichim, Raluca Aldea şi Măriuca Constantin.
„Trebuie să menţionez faptul că niciuna din toate aceste realizări nu ar fi posibilă fără elevi. De fapt, ei sunt cei care pun în practică dorinţele noastre de împlinire şi mă bucur că am şansa de a lucra într-o unitate şcolară modernă, dotată la standarde europene şi unde există o preocupare susţinută din partea conducerii şi a întregului colectiv pentru calitatea actului educaţional", spune profesoara.
Inspector de specialitate
În paralel cu activitatea didactică, Constanţa Coatu a fost şi inspector de specialitate vreme de şase ani, experienţă care a ajutat-o să intre în contact direct cu realităţile învăţământului vrâncean.
„Numirea pe postul de inspector mi-a permis să-mi cunosc colegii şi şcolile din Vrancea, precum şi situaţia reală cu care acestea se confruntă. Însă, în tot acest timp nu am vrut să mă rup de catedră, locul unde simţi cu adevărat pulsul şi unde formezi copiii. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi nu aş putea renunţa niciodată la orele petrecute alături de elevi", mai spune cadrul didactic.
Constanţa Coatu mărturiseşte că a ajuns în stadiul în care se simte împlinită şi fericită din toate punctele de vedere, mai ales că pe lângă cariera de succes se poate lăuda şi cu o familie frumoasă, care o susţine în tot ceea ce întreprinde.
„Am găsit întotdeauna în familie un sprijin deosebit, apreciere, încurajare, un echilibru perfect care m-a ajutat să-mi desfăşor activitatea pe plan profesional. Familia şi şcoala sunt cele două jaloane ale vieţii mele", conchide profesoara Coatu.
Întrebări şi răspunsuri
Mai sunt elevii de astăzi interesaţi de franceză?
Da, sunt interesaţi, deoarece sunt conştienţi că o singură limbă străină, respectiv engleza, nu este suficientă pentru ocuparea unui loc de muncă. Angajatorii cer de obicei cunoaşterea a două, chiar trei limbi străine, iar franceza constituie o oportunitate în acest sens.
Ce părere aveţi despre actualul sistem de învăţământ?
În ceea ce priveşte limba franceză, consider că este bine că se aplică şi în sistemul românesc evaluarea elevilor prin stabilirea nivelului de competenţe, adică este aplicat cadrul european de referinţă pentru limbile străine.
Ce-i place
Îmi plac oamenii sinceri, care din păcate sunt din ce în ce mai puţini, rigurozitatea în tot ceea ce întreprind, precum şi valorile morale care ar trebui cultivate tot mai mult. De asemenea, îmi place foarte mult profesia mea.
Ce nu-i place
Aş putea spune că mă întristează faptul că tânăra generaţie urmăreşte doar aspectul pragmatic al vieţii şi faptul că cei mai buni elevi, cei care ar trebui să devină profesorii noilor generaţii, refuză să urmeze acest drum şi aleg alte căi, mai profitabile din punct de vedere material.
Profil
Născută. 12 aprilie 1955, Focşani
Studii. Facultatea de Filologie - Iaşi, Masterat Discurs Specializat, Terminologie Traduceri - Galaţi
Ocupaţie. Profesor
Familia. Căsătorită, un copil