PORTRET: Carmen Săpunaru Tămaş predă japoneza în „Ţara Soarelui Răsare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îşi trăieşte din plin viaţa la mii de kilometri depărtare de meleagurile natale şi le predă japonezilor lecţii de mitologie. Acasă se simte însă tot la Odobeşti.

Fiică de doctori, Carmen Săpunaru Tămaş a urmat cursurile de japoneză la Universitatea Bucureşti dintr-o pură întâmplare. Pe vremea când avea doar câţiva anişori, a văzut un album cu fotografii din Japonia.

I s-au părut deosebite şi a ţinut morţiş ca la facultate să urmeze cursurile de limbă, pentru a învăţa despre cultura japoneză.

„Nu am pornit pe drumul acesta special să plec acolo, dar în facultate am reuşit. Cam asta este condiţia să poţi vorbi limba: să stai un an la studii chiar acolo. Eu am fost în perioada 2001 - 2002", ne-a spus Carmen.

Duce „Sburătorul" în Japonia şi în Franţa

În Japonia, Carmen predă în calitate de lector universitar studenţilor japonezi mitologia poporului lor comparată.

Pe lângă sistemul greoi de scriere, se documentează la fiecare curs despre mitologiile celorlalte popoare, pentru a le putea compara.

„Limba japoneză este una dintre cele mai dificile din cauză că are trei sisteme de scriere care se utilizează simultan, dar eu am învăţat-o tocmai ca să pot citi despre cultura şi mitologia lor", ne mărturiseşte profesoara.

Pare incredibil, dar predă mitologia românilor în Japonia şi Franţa.

„În septembrie voi avea o conferinţă în faţa reprezentanţilor Societăţii Japoneze de Mitologie Comparată, despre semnificaţia <Sburătorului> nostru românesc. Cel mai mult au fost impresionaţi de dansul măştilor de la Nereju. În Japonia, fiind o insulă, influenţele externe sunt puţine iar ei apreciază că şi românii îşi păstrează tradiţiile şi obiceiurile mai mult timp ca alte popoare, pentru că nici noi nu am avut influenţe foarte puternice din afară. La ei, de exemplu, femeile au statut diferit. La început sunt maiko, cu costume speciale şi machiate pe faţă, când îşi pierd virginitatea devin gheişe, fără machiajul tradiţional şi mai sobre. Este o cultură interesantă", ne-a mai spus Carmen Tămaş.

Acasă: tot România

Deşi adoră să trăiască în Japonia, datorită civilizaţiei de acolo dar şi a puterii financiare, Carmen mărturiseşte că pentru ea acasă înseamnă tot casa părintească de la Odobeşti, Vrancea.

„Este adevărat că acolo se trăieşte bine, acolo cu un salariu trăiesc două persoane fără probleme, oamenii sunt mai calmi, se respectă statutul social. De exemplu, pentru că eşti profesor sau că eşti la universitate eşti plătit mai bine. Dar cea mai mare bucurie a mea este când mă întorc acasă la părinţi, pentru mine tot aici este acasă, pentru că eu sunt româncă", a concluzionat tânăra profesoară japoneză.

Ce-i place?

Îmi pace să călătoresc, sunt dependentă de citit, să mă întorc acasă să fac cumpărături împreună cu părinţii şi să mâncăm pe terasa. Îmi place mâncarea românească făcută de mama dar cel mai mult imi place brânza de aici, mai mult decât oriunde.

Ce nu-i place?

Nu îmi place că, atunci când mă întorc în România, în magazine în general oamenii mă consideră ca şi cum aş fi de liceu şi nu îmi vorbesc cu dumneavoastră, deşi eu le vorbesc aşa. Mă deranjează acest aspect.

Întrebări şi răspunsuri:

Care a fost cel mai greu moment când te-ai dus acolo?

Nu a fost nimic greu pentru mine, deoarece ştiam deja limba japoneză. M-am adaptat foarte repede şi nu am nicio amintire neplăcută legată de Japonia. Este ţara în are se trăieşte uşor. Autorităţile rezolvă repede totul. Plângerile sunt soluţionate instantaneu.

Ce îţi doreşti cel mai mult acum?

Să continui studiile despre cultura japoneză şi să fac un copil pe care să îl cresc în România. Vreau ca micuţul meu să se înţeleagă cu bunicii. Este o dramă să vezi copii de români care nu ştiu să vorbească româneşte. Sunt astfel de cazuri în Japonia deoarece ei sunt nevoiţi să înveţe şi engleza şi e prea mult pentru ei să ştie trei limbi.

Profil:

NĂSCUTĂ: 5 februarie 1979, Odobeşti, Vrancea
STUDII: Facultatea de Limbi Străine, Universitatea Bucureşti, Doctorat în mitologie japoneză comparată, Osaka, Japonia
FAMILIE: căsătorită

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite