PORTRET: Ana Lorena Moise visează să ajungă compozitor în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extrem de talentată, tânăra face pian de 11 ani şi a obţinut premii la toate concursurile şi olimpiadele de profil la care a participat în ultimii ani.

Studiază la pian de la vârsta de şase ani, timp în care s-a remarcat în nenumărate concursuri şi olimpiade la care a luat parte, fie că acestea au avut loc în ţară sau în străinătate. Spune că principalele „vinovate" pentru cariera sa artistică sunt mama ei, care a îndemnat-o spre muzică, şi profesoara Anica Ghinea, cu care studiază neîntrerupt de 11 ani, colaborarea elev-profesor fiind una extrem de strânsă şi apropiată.

„Am o soră mai mare, iar mama a încercat mai întâi cu ea să o îndrume spre pian. Nu i-a reuşit pentru că sora mea este o fire mai băieţoasă, cu alte aptitudini. Nu s-a descurajat şi m-a dat şi pe mine la pian şi tare s-a mai bucurat când a văzut că mi se potriveşte", povesteşte adolescenta despre începuturile sale în lumea artei.

Aparent timidă, dar extrem de ambiţioasă şi talentată, Ana Lorena Moise a progresat foarte mult în anii care au trecut de când „mângâie" cu pricepere clapele pianului, nefiind concurs naţional sau olimpiadă muzicală în care să nu vină cu un premiu acasă.


Locul doi în Italia

Cea mai importantă performanţă este clasarea pe locul doi la o competiţie internaţională în Italia, unde a avut ocazia să-şi probeze calităţile concurând alături de cei mai talentaţi copii din Europa.

„Pe atunci eram elevă în clasa a treia şi m-am înscris la concursul de la Bologna după o olimpiadă pe care o pregătisem foarte bine. Aveam convingerea că o să reuşesc şi clasarea pe locul doi a fost o adevărată bucurie, încununând practic o muncă susţinută", spune pianista.

Pentru tenacitatea de care dă dovadă a fost răsplătită de părinţi cu un cadou deosebit de preţios, aceştia cumpărându-i un pian. De altfel, părinţii sunt cei care o susţin să-şi ducă pasiunea mai departe. Dedică mai multe ore zilnic studiului pianului, în ultima perioadă axându-se pe partea teoretică, întrucât intenţionează să meargă mai departe la conservator, la secţia de compoziţie.

Deşi este extrem de ocupată cu activitatea artistică, Ana Lorena nu s-a gândit nicio clipă să neglijeze învăţătura, fiind la şcoală model de conştiinciozitate pentru colegii cu care se află în competiţie.

„Muzica este viaţa mea"

„La şcoală mă descurc destul de bine, am rezultate frumoase, îmi place să învăţ, să am o cultură generală solidă. Pentru mine însă muzica este pe primul loc şi nu mă văd făcând altceva în momentul de faţă. Muzica este scopul meu în viaţă", spune Ana Lorena Moise.

În momentul de faţă, pianista se pregăteşte pentru participarea la Olimpiada Naţională de Muzică de la Piatra Neamţ, care va avea loc peste puţin timp, unde împreună cu alţi doi colegi va interpreta la pian două piese la şase mâini. De altfel, adoră concertelele în care este acompaniată la alte instrumente de colegii ei.


Întrebări şi răspunsuri:

Ce planuri de viitor ai?

Cum am mai zis, vreau să urmez Conservatorul, secţia de compoziţie, pentru că îmi doresc enorm să merg pe această cale. Am însă o mică surpriză: Conservatorul vreau să-l fac nu în ţară, ci în Japonia. Este visul meu să ajung acolo de când aveam 13 ani. Din păcate, după dezastrul care a lovit această ţară, şansele mele să ajung acolo s-au mai redus, dar ştiu că într-o zi visul mi se va împlini.

Care sunt compozitorii tăi preferaţi?

La început l-am simţit mai aproape de sufletul meu pe Ceaikovschi, dar cu timpul i-am descoperit pe Frederich Chopin, Serghei Rahmaninov, Beethovem, Bach.

Ce-i place

Mă destind foarte mult plimbările în parc, îmi place foarte mult să fac origami, iar de curând am învăţat să cânt la ukulele, o chitară de dimensiuni mici, originală din insulele Hawaii, ceva ce îi distrează foarte mult pe colegii mei.

Ce nu-i place

Nu-mi place când oamenii nu mă ascultă atunci când am ceva de spus. Mă deranjează că vin foarte puţine concerte în oraş, iar atunci când totuşi acestea vin în sală, sunt puţini spectatori. Din păcate, îmi pare rău să o spun, tinerii sunt dezinteresaţi de artă.

Profil
Năcută. 6 aprilie 1994, Focşani
Ocupaţia. Elevă, Liceul de Muzică şi artă „Gh. Tattarescu"
Familie. O soră

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite