PORTRET: Alina Gigliola Maiereanu, profesorul pentru care tot ce ne înconjoară este chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesor de chimie de 17 ani, timp în care a cunoscut satisfacţii mari prin reuşitele elevilor pe care îi pregăteşte la olimpiadele şcolare.

Până să descopere disciplina chimie, Alina Măiereanu era doar un elev silitor la toate disciplinele şcolare, ca mulţi alţi colegi ai săi.

În clasa a VII-a însă, când a făcut cunoştinţă cu tabelul periodic al elementelor lui Mendeleev, s-a îndrăgostit iremediabil şi fără leac de chimie, lucru pe care spune că îl datorează profesoarei sale Lenuţa Drăguşanu, care i-a insuflat pasiunea pentru acest obiect.

„Este foarte important să prinzi obiectul de prima dată, să ai cunoştinţe bine însuşite, pentru că altfel nu ai o bază ca să construieşti mai departe. Pentru mine, chimie este tot ceea ce ne înconjoară, este cea cu care ne trezim în fiecare dimineaţă, este indispensabilă vieţii pentru că folosim multe produse care nu ar putea fi obţinute fără ajutorul chimiei. Mă gândesc aici la medicamente, detergenţi, sintetice etc, care necesită un anumit control al calităţii, o analiză chimică", spune convingător Alina Măiereanu.

Mărturiseşte că a aflat foarte multe răspunsuri la lucrurile care o măcinau legate de această disciplină în perioada studiilor, prin experimentele din laboratorul şcolii, unul foarte bine echipat şi dotat la acele vremuri.

Deşi a făcut liceul la profilul matematică-fizică, opţiunea pentru chimie pură a fost clară când a ales să urmeze o facultate.

Colegă de cancelarie cu foştii profesori

În cei cinci ani de studii superioare a muncit din greu, lucru confirmat de nota mare de la absolvire, 9.34. Nu a avut repartiţie de la început în învăţământ, lovindu-se cu „tarele" sistemului de educaţie din România.

„M-am titularizat abia în 1997, la Dumitreşti, unde nu m-am dus niciodată, preferând să fac suplinire la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza". Aici am predat în toţi aceşti ultimi 17 ani. Am avut satisfacţii foarte mari, prin rezultatele elevilor. Din 2001, în fiecare an am avut elevi la olimpiadele şi concursurile naţionale de chimie, de unde s-au întors cu premii", spune Alina Maiereanu.

Cariera sa profesională a avut parte de o ascensiune în anul 2006, când a fost propusă pentru postul de inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Vrancea, poziţie din care a coordonat toate activităţile din domeniu la nivelul întregului judeţ.

Pentru Alina Maiereanu, o nouă provocare a venit la începutul acestui an, când i s-a propus şi a acceptat postul de director al liceului la care a studiat ca elevă, Colegiului Naţional „Al. I. Cuza", unitate de elită a învăţământului românesc.

Întrebări şi răspunsuri:

Cu ce misiune aţi venit la conducerea Colegiului „Cuza"?


Şcoala noastră este un important centru educaţional, ştiinţific şi cultural la nivel local şi naţional, fiind un furnizor permanent de resurse educaţionale moderne. Misiunea noastră este de a-i asigura elevului cuzist şansa unei educaţii proiectate permanent spre viitor.


Cum este să-i aveţi pe cei doi copii ai dumneavoastră elevi?

Nu numai că sunt elevii mei, dar ne şi moştenesc ca profil, pe mine şi soţul meu, care este inginer. Este clar că atât lui Tudor, care este în clasa a VII-a, cât şi lui Alexandru, elev în clasa a VIII-a li se potriveşte profilul real.

Ce-i place

Îmi plac oamenii cinstiţi şi deschişi şi, aşa cum spune un dicton latin, regulile clare şi prietenii buni. Îmi place lucrul bine făcut, care este în accepţiunea mea o caracteristică a zodiei pe care o am. Ador să călătoresc, să cunosc locuri noi, să ascult muzică.

Ce nu-i place

Nu-mi place că am puţin timp la dispoziţie pe care să îl dedic familiei şi vreau să schimb asta. Sunt în căutare de soluţii. Nu-mi plac oamenii cu două feţe, cei care nu au curajul să-ţi spună în faţă ceea ce au de zis.

Profil
Născută: 18 septembrie 1970, Adjud
Studii. Universitatea Bucureşti, Facultatea de Chimie
Ocupaţie: director Colegiul Naţional „Al. I. Cuza" Focşani
Familie: Căsătorită, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite