PORTRET: Alin Olaru este baschetbalistul care visează la NBA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Olaru este conducătorul de joc al lotului naţional de baschet
Alin Olaru este conducătorul de joc al lotului naţional de baschet

Face parte din lotul naţional de baschet juniori 2, unde este şi coordonator de joc. A participat la turnee organizate în întrega ţară, dar şi peste hotare.

Alin Olaru este un tânăr care a reuşit să facă performanţă nu doar în baschet, ci şi în sportul minţii. Încă de la vârsta de trei ani, a început să se joace cu piesele de pe tabla de şah, pentru ca în clasele primare să participe la competiţii care i-au adus numeroase diplome şi medalii.

„Când am intrat în clasa întâi, doamna profesoară Popovici, de la Şcoala Nicolae Iorga, a înfiinţat o echipă de şah, în care am fost inclus şi eu. În scurt timp am şi reuşit să facem performanţă, participând la numeroase concursuri judeţene şi zonale", povesteşte adolescentul.

Şahul a fost sportul căruia i s-a dedicat până la vârsta de zece ani, când în urma unei selecţii la baschet, organizate tot în cadrul şcolii, a fost cooptat în echipa de minibaschet, „CS Olimp".

De atunci a început să se antreneze temeinic, sub îndrumarea profesorului Petruţ Mihai. Doi ani mai târziu, a fost convocat la lotul naţional de baschet având astfel şansa de a participa la turnee organizate în toate colţurile ţării, dar şi în străinătate.

„La competiţia din Germania echipa noastră s-a clasat pe locul doi, iar în Belgia am ocupat prima poziţie. Tot pe podium ne-am clasat şi la turneele din Serbia, Grecia, Italia, Germania, unde am fost de trei ori, Bulgaria, Turcia şi Elveţia. De fiecare dată intru pe teren cu dorinţa de a câştiga", spune Alin.

Vicecampion naţional

Conducător de joc atât în cadrul echipei, LPS Focşani, cât şi la lotul naţional, Alin a obţinut de curând titlul de vicecampion naţional cu ehipa în finala de baschet desfăşurată la Timişoara, reuşind totodată să se califice în primele opt echipe pe ţară la semifinala Olimpiadei Sportului Şcolar. Acum, se pregăteşte pentru etapa finală a acestei competiţii care va avea loc la sfârşitul lunii aprilie, la Tulcea.

Este ambiţios, perseverent şi niciodată nu se lasă bătut, reuşind asfel să câştige admiraţia tuturor profesorilor din liceu, dar şi a marilor antrenori de baschet care i-au văzut prestaţia din teren. Însă, pentru a putea obţine rezultate extraordinare, Alin nu lipseşte de la orele zilnice de antrenamente.

Recunoaşte că le datorează totul părinţilor săi, care îl susţin şi îl încurajează în permanenţă şi fără ajutorul cărora nu ar fi reuşit să obţină toate aceste performanţe.

„Părinţii mei sunt cei mai înfocaţi susţinători ai mei. În fiecare zi mă antrenez o oră şi jumătate, iar două zile pe săptămână fac şi ore de pregătire fizică cu antrenorul de atletism, Ştefan Munteanu", spune baschetbalistul.

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce proiecte de viitor ai?

Mă pregătesc pentru Campionatul European de baschet care va avea loc în vară în Estonia. De asemenea, îmi doresc să termin cu bine clasa a VIII-a la Liceul cu Program Sportiv unde voi rămâne şi în următorii patru ani. Şi, bineînţeles, vreau să fiu sănătos, să fiu cât mai bun în teren şi de ce nu, să ajung la NBA.

2. Ai vreun baschetbalist pe care îl consideri drept model?

Un model propriu - zis nu pot spune că am. Apreciez baschetbaliştii americani, deoarece sunt foarte buni, fac un joc spectaculos şi reuşesc să ridice publicul în picioare de fiecare dată. Asta îmi doresc şi eu, să îi încânt pe ceilalţi.

Ce-i place

Îmi place şahul foarte mult şi chiar dacă nu-mi mai permite timpul să particip la competiţii, joc de fiecare dată când mi se iveşte ocazia. Îmi place să ascult muzică, să ies la plimbare alături de prieteni, să călătoresc, să cunosc oameni şi locuri noi, să mă bucur de natură şi de tot ceea ce mă înconjoară.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii care se mulţumesc cu jumătăţi de măsură. Consider că dacă ai început un lucru trebuie să-l duci la capăt. Pe scurt, îmi place lucrul bine făcut. Detest falsitatea, minciuna şi ipocrizia.

Profil
Născut. 27 februarie 1995, Focşani
Studii. Liceul cu Program Sportiv, Focşani
Ocupaţie. Elev
Familie. Un frate

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite