PORTRET: Adriana Lupașc face podoabe tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este meșter popular încă de pe vremea când era la grădiniță. Are propria afacere de la vârsta de șase ani și lucrează ce îi place ei cel mai mult: podoabele.

Din familie de meșteri populari, la 19 ani, Adriana Lupașc trebăluiește în fiecare zi. Mai exact, creează. Confecționează manual mii de brățări și coliere din mărgele. Și nu de ieri, de azi. Ci de pe vremea când avea doar șase anișori.

A furat meserie, spune ea, de la o doamnă din Maramureș pe care a întâlnit - o la un târg la Muzeul Satului în București. Se afla acolo însoțind - o pe mama ei, și ea meșter popular.

Artist complet

„La un târg la care am mers cu mama mea la Bucureşti, am văzut o doamnă din Maramureş care făcea brăţări din mărgele. Modelele şi culorile îmi luau ochii de pe atunci. Doamna respectivă era cu ele la expoziţie şi am rugat - o să mă înveţe şi pe mine să fac. Nu a vrut să îmi arate, probabil pentru că s - a gândit să nu îi fur meseria. Ea îi învăţa pe copii să lucreze că asta facem la astfel de târguri ce ţin până la o lună de zile. Eu am furat meserie pur şi simplu. Am urmărit cu atenţie ce făcea ea", dezvăluie Adriana din începuturile carierei ei de meşter popular.

Creaţie pură

Adriana a furat metoda de a face brăţările din mărgele, începând cu modelele simple. Restul, modelele complicate, de la coliere şi lucrătură pretenţioasă de la brăţări le-a inventat pur şi simplu.

„Am învăţat cum se face modelul simplu iar restul le fac din cap pe coli de matematică şi apoi însăilez bilele pe aţă", ne spune meşterul popular. Secretul ca podoabele să îşi menţină frumuseţea este ca mărgelele să fie din sticlă şi nu din plastic. De ce? Ne-a explicat chiar Adriana.

„Cele din plastic se sparg mai repede, se zgârie. Cele de sticlă se menţin la culoare şi lucesc mult mai tare", ne mărturiseşte meşteşugăriţa. Preţurile variază între trei şi 20 de lei, mici, comparativ cu timpul de lucru.

Profesor de artă populară

Cea mai are dorinţă a Adrianei este să se angajeze ca profesor de artă populară în comuna în care locuieşte cu părinţii ei, Nereju.

„Acum sunt studentă la facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei tocmai în speranţa că îmi voi găsi serviciu aici ca profesor. Aş vrea să învăţ copiii mai departe să facă podoabe că altfel se pierde acest obicei frumos", ne - a mai spus Adriana.

Crearea podoabelor din mărgele nu este singura pasiune a Adrianei. Este maestră în adevăratul sens al cuvântului şi în sculptură şi pictură, fiind premiată cu locul întâi trei ani la rând la olimpiada de sculptură la Muzeul Satului din Sibiu. În puținul timp liber pe care îl are, pictează măștile populare confecționate de tatăl său.

Întrebări și răspunsuri:

Ce planuri ai pentru viitorul apropiat?

Aș vrea să dau examen de admitere anul viitor la Facultatea de Arte Plastice din Galați pentru a - mi putea duce mai departe și pasiunea pentru pictură și sculptură. Dar sper să pot transmite mai departe acest meșteșug al podoabelor. La târgurile de vară de la Muzee asta facem.

Este receptivă lumea la acest meșteșug?

Da și nu prea. De exemplu aici în zona noastră, ceilalți copii nu lucrează. Nu sunt curioși să învețe și își ocupă timpul cu alte lucruri, cum ar fi să se joace pe computer. Mie nu mi-a plăcut niciodată să stau prea mult la calculator. Numai când este necesar.

Ce-i place:

Îmi place să desenez, să croiesc dar nu mă pricep la cusut. Îmi place geografia și iubesc să locuiesc la țară. Nu m-aș muta din Nereju niciodată. Este locul în care sunt fericită în adevăratul sens al cuvântului. Iubesc să stau în aer liber. Foarte mult îmi place să stau cu părinții mei.

Ce nu-i place:

Nu îmi place matematica. Mi-au plăcut multe discipline la școală dar aceasta, nu. Urăsc minciuna, persoanele orgolioase și pe cele prefăcute. Nu îmi place aglomerația. Nu îmi place să locuiesc la oraș.

Profil

NĂCUTĂ. 18 octombrie 1991, Vidra, județul Vrancea
STUDII. Facultatea de Psihologie și Științele Educației Universitatea Petre Andrei, Focșani
OCUPAȚIE. Studentă
FAMILIE. Singură la părinți

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite