(PORTRET) Ada – Roxana Făcăoaru aduce culoarea în bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să deseneze de la vârsta de trei ani însă a studiat economia pentru că lumea artei nu oferă sprijin financiar. După ce a părăsit lumea cifrelor, a revenit la pasiunea dragă sufletului ei.

Roxana Făcăoaru lucrează din 2003 la Secţia pentru Copii de la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu" din Focşani, locul de muncă ce i-a redat pasiunea pentru pictură. După ce a lurat zeci de ani ca operator PC şi contabil, în 2001 şi-a, când şi-a pierdut locul de muncă, s-a bucurat.

Surprinzător pentru alţii,  însă Roxana a avut timp stând acasă doi ani, să îşi redescopere pasiunea enormă pe care o nutreşte pentru pictură. După ce s-a lovit de greutăţile vieţii, de grijile pentru serviciu, Roxana a renunţat să îşi pună în valoare talentul timp de 30 de ani.

Pictează de la trei ani

Părinţii ei i-au descoperit talentul încă de la vârsta de trei ani când desena tot timpul. Îmbina frumos culorile şi a pictat în continuu până la terminarea liceului. A renunţat însă pentru o perioadă lungă la pasiunea sa întrucât, lumea artei nu îi oferea posibilităţi financiare.

„Pasiunea pentru pictură este foarte mare. În şcoală toate caietele mele aveau coperţile şi paginile de la sfârşit pictate. Când eram mică pictam personajele din poveştile citite de mama aşa cum mi le imaginam eu. Desenul pentru mine era ca apa. Dar a trebuit să fac ceva să mă întreţin şi pictura ştiam că nu îmi va asigura asta. Părinţii erau din acelaşi domeniu şi am dat la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti", ne spune mâhnită Roxana.

Cu timpul însă a reuşit să meargă pe făgaşul pe care şi-a dorit.

„De câte ori aveam timp, citeam câte ceva despre pictorii celebri. Când vroiam să mă relaxez, deschideam albumele lor. Şi aşa mi-am format o cultură în domeniu fără pregătire de specialitate. Am citit şi multă literatură că îmi place", ne spune acum mândră pictoriţa.

Pictorul copiilor

La bibliotecă, pictează coperţile cărţilor, a manualelor într-o formă veselă pentru a-i determina pe prichidei să înveţe cu mai mult spor.

Toată secţia bibliotecii este împodobită cu picturi de te determină să rămâi acolo şi, aşa cum era de aşteptat, este coordonatorul clubului de pictură pentru copii.

De câte ori Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu" organizează un eveniment, Roxana este cea care are grijă să îi dea culoare. Redă în picturi imaginea manifestărilor.

„Cu cea mai mare sinceritate spun că acesta este locul de muncă unde îmi place să lucrez. Îmi plac mult copiii şi colectivul este excepţional", ne mai povesteşte artista.

În timpul liber, Roxana Făcăoaru pictează după sufletul ei: portrete, picturi inspirate din alte imagini dar şi artă abstractă.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce planuri de viitor ai pe plan profesional?

Pregătesc o expoziţie proprie. Am ales să fac asta mai ales că toate colegele mele de la bibliotecă au insistat mult pe ideea aceasta. Cred că va fi în luna septembrie. Sper să realizez multe lucrări până atunci, pentru ca publicul să aibă ce vedea. Va fi prima mea expoziţie.

Te-a tentat şi alt domeniu al artei?

Da. Muzica. Am cântat 12 ani la pian în şcoală. Îmi plăcea foarte mult de aceea am multe lcurări cu femei cântând la pian. Este frumos şi domeniul muzicii dar mă pasionează mai mult pictura. Îmi pare rău că mi-am irosit talentul dat de Dumnezeu, atâţia ani.

Ce-i place:

Îmi place viaţa, culoarea, lumina ploia, florile, libertatea în gândire fantezia în tot, pasiunea în artă. Fără suflet nu e nimic. Dacă nu mă implic sufleteşte în ceva, nu pot scoate nimic. Cred că de fapt asta este secretul în orice artă: să pui suflet.

Ce nu-i place:

Nu îmi place să fiu limitată, nu îmi plac limitele în nimic. Vreau să de păşesc barierele mereu. Nu îmi place tristeţea deloc. Cred că oamenii trebuie să fie tot timpul veseli. Nu este timp să fii trist. Acum mă bucur nespus de mult că pot să redau bucuria în picturile mele.

Profil:
NĂSCUTĂ. 24 august 1958, Focşani
STUDII. Academia de Studii Economice Bucureşti
OCUPAŢIE. Bibliotecară
FAMILIE. Căsătorită, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite