PORTRET: Stelian Isac este un fundaş de talie naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început la grupele de juniori ale LPS, după care s-a transferat în liga I, la FCM Bacău unde a jucat cinci ani. Acum este din nou aproape de a juca în liga naţională, echipa sa, Victora Brăneşti fiind lider în liga a II-a.

A început să joace fotbal la vârsta de 12 ani. Până atunci nu a făcut-o în mod organizat, ci doar pe maidan cu prietenii din cartier. Bătăios, fără teamă de duelurile directe cu adversarii, Stelian Isac s-a făcut remarcat încă de la începuturile sale la echipa de juniori a Liceului cu Program Sportiv.


Prima dată a jucat fundaş de bandă stânga, iar apoi a fost reprofilat ca fundaş central de marcaj. La vârsta de 16 ani, Stelian Isac a participat cu echipa din Focşani la un turneu internaţional la Marsillia. Atunci i-a cunoscut pe Ravanelli, Dugary, Maurice, Blanc şi mulţi alţi jucători de vaoloare din lotul antrenat pe atunci de Roland Courbis.

"A fost o perioadă extrem de frumoasă pentru cariera mea şi a colegilor de club. Am câştigat acel turneu din Franţa înm faţa unor echipe mult mai galonate duin Germania şi Franţa. Abia trecuseră câţiva ani după Revoluţia din anul 1989 şi am văzut pe viu diferenţade mentalitate şi de pregătire a celor de afară. Am jucat finala competiţiei în nocurnă", povesteşte Isac.
Stelian îşi mai aminteşte:


"În România jucam seara doar la lumina becurilor de la stâlpi. Am avut mari emoţii, dar ne-am mobilizat exemplar şi am câştigat. A fost primul meu trofeu ca fotbalist. Am şi acum autografe cu marii jucătoriai fomaţiei din Marsillia. Blanc, Dugary, Ravanelli, Maurice sunt doar câeva nume dintre cele mai importante", îşi aduce aminte de anii de început ai carierei de jucător, Stelian Isac.


Prieten cu Răzvan Raţ


Stelian Isac recunoaşte că perioada cea mai prolifică din cariera sa de fotbalist pofesionist a fost la FCM Bacău, formaţie la care a jucat cinci sezoane la rând în prima ligă: "Am debutat într-un meci cu Rapid Bucureşti în anul 2002. Am pierdut partida din Giuleşti cu scorul de 2-0 şi am primit şi un cartionaş roşu. Nivaldo a făcut un fault la mijlocul terenului, iar arbitrul mi-a dat mie cartonaşul galben. Cum eu mai aveam unul primit în prima parte a jocului am fost eliminat aiurea".

Stelian Isac speră să joace din vară din nou în liga naţională, de data acesa cu Victoria Brăneşti:" La Bacău am avut o perioadă extraordinară din punct de vedere fotbalistic. Am fost doelg cu jucători de mare valoare. Raţ este unul dintre ei. Am rămas bun prieten cu el şi vobim destul de des la telefon.


Cinci sezoane la rând în liga naţională nu este nici mult, dar nici puţin opentru un jucător venit dintr-un oaş mic, aşa cum este Panciu. Îmi pare rău că nu am marcat niciun gol în liga I, dar nu e timpul pierdut pentru că echipa mea de acum, Victoria Brănşeti este lider în liga a II-a şi are şanse de accede, în premieră, în prima divizie".

întrebări şi răspunsuri


Cine te-a ajutat cel mai mult în cariera ta?
Antrenorii pe care i-am avut m-au învăţat ce înseamnă să fii fotbalist profesionist. Narcis Răducan rămâne mentorul meu. Când am ajuns la Bacău m-a luat sub aripa sa şi m-a ghidat în viaţă aşa cum e mai bine. Este un om de toată isprava.


La ce echipe ai juat în cariera ta?

LPS Focşani, FCM Bacău, Unirea Focşani şi Victoria Brăneşti. Am jucat şi o jumătate de an în liga a IV-a din Italia, dar nu m.am putut acomoda deloc. Eram departe dfe familie. Nu aveam prieteni şi m-am întors acasă. Cu Victoria Brăneşti am reuşit să promovez în primul an de contract din liga a III-a în liga a II-a.


Ce îi place

Fotbalul. La Victoria Brăneşti am întâlnit o atmosferă extraordinară. Suntem cel mai unit grup. Antrenorul Ilie Stan a format o echipă ca o adevărată familie. Nicoară, Olariu, Coman, Chiriţă, Velicu, Novac, Ispir, Oprea, Bar sunt doar o parte dintre colegii mei de la Brăneşti. Îmi place să călătoresc şi să cunosc locuri şi oameni noi.


Ce nu îi place


Minciuna şi oamenii fără caracter. Îmi pare rău că la Focşani lumea de acolo nu se implică serios pentr a face o echipă solidă care să se bată pentru liga naţională. Cei dn Panciu sunt mult mai ambiţioşi şi sunt la bătaie pentu un loc de promovare în liga a II-a.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite