PORTRET / Stelian Ghinea aduce grafica pe tărâmul picturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţine vie lumea artiştilor în Focşani şi este mândru că reuşeşte să-şi păstreze originalitatea, refuzând să se plieze pe tendinţele pieţei doar ca să fie „trendy".

Stelian Ghinea este unul dintre puţinii pictori din Focşani care îmbină ştiinţa exactă cu pictura. Şi-a obişnuit publicul ca în exponatele sale de pe simezele Galeriilor de Artă să combine grafica cu acuarela clasică. A păşit timid în lumea artei, la îndemnul unei profesoare din şcoala generală şi a reuşit să se perfecţioneze în domeniu imediat ce a urmat cursuri de specialitate.

Lucrările sale au ceva aparte: clădirile medievale sunt redate cu elemente de grafică. "Îmi plac formele expresive, nu cele noi. Defragmentez obiectul respectiv. Nu trebuie să creez imaginea fixă. Trebuie să creezi impresia asupra formei. Trebuie să induci privitorul să vadă ce vrei să pictezi. Pictez interioarele clădirilor. Îmi place să abordez arhitectura, merg în detaliu şi de aceea folosesc grafica", ne-a descris pictorul câteva din tehnicile sale.

Apreciază pictorii austrieci

Deşi foloseşte culori calde în mai toate picturile sale, Stelian apreciază pictorii austrieci. "Pentru mine, acum Hundert Wasser este cam pe locul doi, întrucât îmi plac foarte mult lucrările lui Escher, tot un austriac. Chiar dacă ei sunt mai reci, talentul şi profesionalismul îşi spune cuvântul", ne-a mai spus artistul. Până acum, Stelian a vândut tablouri atât în ţară cât şi în străinătate, în special în Germania.

Pentru a transmite mai departe dragostea de pictură, Stelian deţine o catedră de specialitate la Liceul de Muzică şi Arte Plastice "Gh. Tăttărăscu" din Focşani, însă este total dezamăgit de statutul de profesor din zilele noastre. "Este o zonă în care nu poţi avansa. Statutul profesorului din ziua de astăzi este jalnic. A ajuns să fie catalogat foarte slab", mărturiseşte pictorul.

Vrea să emigreze

Stelian încearcă să ţină ştacheta sus şi să nu se lase influenţat de comercial. "Încerc mereu să mă ţin de temele mele şi să nu lucrez în funcţie de dorinţa clientului. Mă bucur că nu mă las influenţat de stilul altor artişti şi că nici nu mă pliez pe tendinţele pieţei doar ca să fiu trendy", mai spune acesta.
Din când în când, Stelian organizează întâlniri între pictorii din oraş pentru a schimba idei dar şi pentru a le menţine viu spiritul artei. Ca orice artist, îşi asigură cu greu existenţa, chiar dacă mai are o slujbă, aceea de profesor şi de aceea este hotărât să plece în străinătate. "Intenţionez să plec pentru că vreau să simt viaţa altfel, nu să mă chinui să trăiesc de pe o zi pe alta", ne-a dezvăluit Stelian.

Întrebări şi răspunsuri:
Planuri pentru viitorul apropiat?
Vreau să organizez împreună cu soţia mea o expoziţie de grup, împreună cu tineri artişti din Bucureşti. Mai am în plan expoziţii personale aici, în Brăila - oraşul meu natal şi în Buzău.

Ce îi lipseşte unui artist în Focşani?
O Galerie de Artă care să ofere condiţiile necesare. Dacă îţi expui picturile la Galeriile de Artă din oraş, cele de stat, le iei după câteva ore strâmbe şi coşcovite din cauza frigului. Mă mir că nu plouă înăuntru. Mai există o singură variantă, la singura galerie privată din oraş dar la care trebuie să îţi aştepţi rândul să prinzi loc liber să expui.

Ce-i place:

Îmi place jazz-ul foarte mult. Când eram la facultate nu lipseam în nicio săptămână de la Sala Radio de la concerte. Îmi place să ies în natură foarte mult. Mă ajută acest lucru să mă inspir pentru picturile mele. Îmi place că indiferent de ce se întâmplă, noi, artiştii, reuşim să fim în continuare optimişti.

Ce nu-i place:

Nu îmi place condiţia artistului în România dar nu cred că doar la noi în ţară s-a degradat ci şi în alte locuri. Asta este, nu avem ce face.

Profil:

NĂSCUT. 7 aprilie 1982, Brăila
STUDII. Universitatea de Arte Bucureşti
OCUPAŢIE.artist plastic
FAMILIE. Căsătorit

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite