PORTRET / Eusebiu Teodor Bîznă - Profesorul de rugby din Ţara Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesor de sport la Şcoala „Ion Basgan" din Focşani, unde îi învaţă pe elevi tainele sportului cu balonul oval, experienţa sa în acest domeniu fiind una vastă.


„Aventura" în lumea sportivă a profesorului Eusebiu Bîznă a început la vârsta de 12 ani, pe vremea când îşi petrecea copilăria la ţară, în comuna Tulnici. Atunci, în anul 1970, în urma unei selecţii care se organiza constant în toate şcolile din judeţ, a intrat în vederile antrenorului de judo Alexandru Rusu, care impresionat de fizicul său l-a adus la Focşani să urmeze acest sport.
„M-am înscris la Liceul Unirea, unde am şi absolvit, iar din 1970 şi până în 1982 am făcut judo de performanţă. M-am lăsat în anul doi de facultate, iar în anul trei m-am specializat în rugby, jucând în Divizia „B", la Dunărea Galaţi. Aici am activat doar un an, până la finalizarea facultăţii", povesteşte Eusebiu Bîznă despre primul său contact cu lumea sportului.

La absolvirea facultăţii a primit repartiţie în comuna sa natală, Tulnici, însă nu a rămas decât foarte puţin pentru că între timp se înfiinţase la Focşani secţia de rugby din cadrul Liceului Sportiv, fiind solicitat să o preia.
Timp de 14 ani a fost mentorul a tot atâtea generaţii de sportivi care au obţinut rezultate excepţionale în întrecerile naţionale, unii dintre jucătorii sportului cu balonul oval care i-au trecut prin mână ajungând componenţi de bază ai echipei naţionale, cum este cazul rugbystului Dragoş Dima, care joacă în momentul de faţă în puternicul campionat al Franţei.

„Am avut şansa extraordinară să învăţ foarte multe lucruri de la antrenorul Constantin Fugigi, o somitate în domeniu, lucruri pe care le-am aplicat cu succes în practică. Au fost ani de satisfacţie foarte mare, nu numai prin rezultatele sportive, ci şi pentru faptul că majoritatea elevilor mei, datorită educaţiei transmise de acest sport, au ajuns să se realizeze pe plan profesional", spune profesorul Bîznă.

Director la „Unirea"
În anul 1997 a fost onorat cu funcţia de director al Clubului Sportiv „Unirea" Focşani, funcţie pe care a deţinut-o patru ani, timp în care a contribuit din plin la ridicarea prestigiului sportivilor legitimaţi la club. Spune că în momentul în care a preluat conducerea instituţiei, Clubul Unirea se afla pe locul 500 în ţară, iar la predarea mandatului ajunsese în primele 70, cu unele secţii, precum tirul, între primele din ţară.
De doi ani este profesor titular la Şcoala „Ion Basgan", unde cu sprijinul conducerii şcolii, a pus bazele unei echipe de Rugby-Super pentru elevi, care este dublă campioană judeţeană şi care anul acesta se bate pentru un loc pe podium în întrecerea naţională.

Întrebări şi răspunsuri:

Domnule profesor, ce este Rugby Super?
Este un sport importat din Marea Britanie, asemănător rugby-ului, care este destinat elevilor şi care are foarte mare priză la copii, pentru că nu există un contact fizic şi se bazează pe respect reciproc. Este un joc non-violent. Există un regulament strict şi asta îl face plăcut.

Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră?
Faptul că de două luni sunt bunic pune pe plan secund toate celelalte realizări din viaţa mea. Nu trece o zi sau maxim două fără să nu-mi văd nepotul, Alexandru, căruia îi întrevăd un viitor sportiv deoarece mă voi ocupa personal de „modelarea" sa. Bineînţeles, dacă va dori şi el, dar şi părinţii lui.

Ce-i place
În afară de ceea ce fac, îmi place enorm, atunci când timpul îmi permite, să merg la pescuit. Mă destinde extraordinar. Îmi place să ascult muzică bună şi să socializez cu colegii, la micile noastre întâlniri în care punem la cale strategiile pentru anii următori.

Ce nu-i place
Nu-mi place fotbalul din ziua de astăzi, deşi am fost iubitor al sportului rege. Urăsc mincinoşii, mai ales cei mari şi oamenii politici care au dus ţara în jos. Este mare lucru că am reuşit să supravieţuim vremurilor acestea vitregi.

Profil:
Născut. 19 februarie 1958, Tulnici, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi
Ocupaţia. Profesor de sport
Familia. Căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite