Oţelăria de la Laminorul, din nou sămânţă de scandal/ Localnicii se plâng că fabrică ce va fi construită lângă casele lor va polua zona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oţelăria va fi gard în gard cu gospodăriile
Oţelăria va fi gard în gard cu gospodăriile

Localnicii continuă procesele pentru a împiedica ridicarea oţelăriei în imediata vecinătate a caselor lor. În timp ce aceştia se plâng că zona va fi poluată, reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului susţin că locuinţele sunt construite pe amplasament greşit.

Localnicii din cartierul Laminorul continuă procesele cu autorităţile şi reprezentanţii SC Laminate SA Bucureşti pentru a împiedica ridicarea oţelăriei lângă casele lor. Este vorba de 300 de case. Locatarii se plâng că odată cu ridicarea noii fabrici gard în gard cu gospodăriile lor, grădinile le vor fi distruse şi se vor îmbolnăvi din cauza noxelor emise în procesul tehnologic.

"Oţelăria aceasta va produce 400.000 de tone de oţel pe an. Conform legislaţiei în vigoare, producerea a 7.000 de tone de oţel pe an are în mod sigur impact substanţial asupra mediului, darămite 400.000 de tone? Ei lucrează cu rugină, cu dioxid de carbon. Noi trebuie să ne îmbolnăvim de plămâni din cauza lor? Normele UE spun că fabricile se construiesc la cinci kilometri de oraş. Nu o să mai crească un copac în zonă", spune Ioniţă Tudorancea, unul dintre locatarii din cartierul Laminorul.

image

APM susţine oţelăria

Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Galaţi, cea care a dat acordul pentru ridicarea oţelăriei, ţine partea companiei.

"Este vorba de o oţelărie electrică, cu turnare continuă. Această companie a fost prima acolo, iar zona este declarată platformă industrială. Este adevărat că legea europeană prevede zonele industriale în afara oraşelor, dar cei cu case nu trebuia să construiască acolo. Oraşul nu era extins până acolo când compania a cumpărat terenul", ne-a declarat Laurenţiu Vasile, inspector în cadrul Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Galaţi.

Reprezentanţii Primăriei, cei care au dat autorizaţiile de construcţie pentru locuinţe, susţin că au făcut acest lucru la insistenţele proprietarilor de terenuri şi că zona de lângă platforma industrială era, în trecut, teren agricol.

"Dacă nu le retrocedam terenurile sau nu le dădeam autorizaţiile de construcţie le plăteam daune pentru că instanţa le-ar fi dat câştig de cauză, întrucât aveau toate avizele necesare, inclusiv de mediu. La fel şi cu oţelăria. Dacă vor avea toate avizele necesare, şi înţeleg că de la Mediu au, trebuie să le aprobăm construcţia", ne-a declarat Dan Cazaciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Focşani.

Investiţiile au fost suspendate pe perioada procesului. Conducerea companiei nu a putut fi contată până la închiderea ediţiei.

Compania a găsit un nou investitor din India după ce primul, un Italian a renunţat din cauza procesului. Sindicaliştii de la SC Laminate Bucureşti susţin însă că investiţiile sunt stopate ca urmare a interesului pentru afaceri imobiliare pe cele 27 de ha din zonă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite