Oana Tuvene a uimit lumea atletismului cu performanţele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are un palmares de invidiat la cei doar 15 ani ai săi. Este antrenată de profesoara Rodica Pendus şi este considerată de specialişti ca fiind una dintre marile speranţe ale atletismului din România la aruncarea greutăţii şi a discului.

Oana Tuvene a arătat că are calităţi de mare atletă încă de la primele antrenamente.


Focşăneanca este considerată de specialişti o sportivă de rasă care a uimit lumea bună a atletismului de la noi prin performaneţele sale. A cucerit două medalii de aur la triatlon în probele de greutate, viteză şi lungime în cadrul competiţiilor rezervate copiilor.


Asta se întâmpla în anul 2007, la doar un an după ce îşi începuse cariera de atletă. Au urmat alte trei medalii, două de argint şi una de bronz, toate la aruncarea greutăţii.


„Am al doilea rezultat din ţară la aruncarea greutăţii, cu 12,09 metri. Titlul naţional a fost câştigat cu 12,10 metri. La aruncarea discului sunt tot pe podium. Am al treilea rezultat din România, dar ştiu că pot face mai mult.


Mă pregătesc asiduu în fiecare zi din săptămână, chiar dacă bazele sportive din Focşani sunt aproape inexistente. Asta mă mobilizează şi mai mult şi îmi doresc să ajung la un nivel cât mai înalt pentru că aici, la Focşani, sportivii sunt lăsaţi de izbelişte"
, spune dezamăgită tânăra atletă.

Oana Tuvene recunoaşte că atletismul a transformat-o încă de la primele antrenamente şi i-a dat mai multă încredere de sine. "Atletismul este un mod de viaţă şi nu mă văd făcând altceva. Este un sport complet care te învaţă să fii modest, să ştii ce înseamnă să fii curajos, serios, dar şi sincer. Am învăţat în aceşti ani să sar în ajutor pentru cineva care are nevoie, să înţeleg mai bine prietenia, respectul şi politeţea", a comentat focşăneanca.




"Munca este pe primul loc"

Atleta focşăneană, Oana Tuvene, dezvăluie secretele pentru a ajunge o aruncătoare de elită. "Trebuie să ai o coordonare foarte bună. Capacitate de concentrare şi un echilibru foarte bun. Sunt calităţi indispensabile în practicarea acestui sport. Pe primul loc, însă, este munca, pe al doilea, munca şi pe al treilea, tot munca. În afara antrenamenului propriu-zis în care fac multe serii de aruncări, mă pregătesc şi pentru rezistenţă şi pregătirea fizică", mai precizează multipla medliată de junioare.
Oana Tuvene este şi o elevă silitoare. Visează ca după absolvirea liceului să urmeze cursurile unei Facultăţi de Educaţie Fizică şi Sport. "Şcoala şi sportul se îmbină armonios pentru mine şi, în acest moment, chiar nu mă văd făcând altceva. Visez să ajung antenoare, dar după ce voi avea o carieră frumoasă în ateltism", a conchis atleta.


întrebări şi răspunsuri
Cine te-a ajutat cel mai mult în carieră?

Doamna profesoară Rodica Pendus mi-a fost alături şi la bine şi la greu în toţi aceşti ani. În rest, mă bucur de viaţă cât pot de mult. Sunt fericită că am o familie perfectă. Îmi doresc să ajung să mă întrec la marile concursuri, dar mai am multă de muncă.

Ce ţi-ai propus pentru 2010?
Să câştig toate concursurile. Nu va fi uşor, dar fără medalii nu poţi să te menţii în frunte. Îi urmăresc pe marii campioni la cele mai importante concursuri pentru a învăţa şi eu mai bine anumite strategii. Pentru a ajunge un campion adevărat îţi trebuie multă răbdare şi eşti obligat să munceşti pe brânci.

ce-i place
Îmi plac jocurile de pe calculator şi muzica bună de toate genurile. Îmi plac oamenii serioşi care nu mint niciodată. Am atletismul în sânge şi mă pregătesc serios pentru a ajunge un sportiv cunoscut. Sper să nu dezamăgesc pe nimeni din cei care şi-au pus speranţele în mine.


ce nu-i place
Nu-mi place dezordinea şi nici cei care sunt leneşi. Nu-i suport pe cei care vorbesc aiurea despre persoane pe care nici nu le cunosc. Condiţiile în care se pregătesc sportivii focşăneni sunt mizerabile, dar autorităţile nu fac aproape nimic pentru ca tinerii să beneficieze de baze sportive decente.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite