Oamenii străzii, feriţi de ger la Adăpostul Temporar/ Din cauza lipsei de fonduri, centrul nu le mai poate asigura hrana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Adăpost Temporar este plin, toate cele 20 de paturi fiind ocupate de oamenii care nu au unde să locuiască. Până în sărbători, reprezentanţii centrului se aşteaptă ca numărul „chiriaşilor" să crească considerabil, de aceea vor improviza, la fel ca şi anul trecut, noi spaţii de cazare.

Pradă sigură a îngheţului, din ce în ce mai mulţi focşăneni care îşi duc veacul pe străzi se refugiază pe timpul iernii la Centrul de Adăpost Temporar.
Toate cele 20 de paturi sunt deja ocupate şi, cel mai probabil, până în Crăciun, va fi necesară suplimentarea numărului de locuri.

„Acum, funcţionăm la capacitatea maximă, însă un nou cod galben de ninsori şi ger va creşte numărul solicitărilor de cazare. Noi avem saltelele pregătite şi vom oferi un pat cald tuturor celor care ne solicită ajutorul. De exemplu, iarna trecută au fost şi 50 de persoane care şi-au petrecut nopţile în centru", declară Nicu Mihai, adminstratorul centrului.

Odată ajunşi la centru, boschetarii beneficiază de cazare doar pe timpul nopţii, ziua fiind nevoiţi fie să cerşească, fie să îşi găsească ceva de muncă, asta dacă nu au căzut în patima băuturii.

„Sunt bucuros că am prins un loc în acest centru şi nu trebuie să mai îndur frigul. Ziua mă duc în faţa unei Biserici, poate, poate îmi dă şi mie cineva un colţ de pâine. Ca să muncesc nu pot, deoarece am probleme la un picior", spune Emil Ciuciur, unul dintre focşănenii fără un acoperiş deasupra capului, care este şi dependent de alcool.

De la UPU, la adăpost

În ultimele zile, Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean „Sfântul Pantelimon" a fost luată cu asalt de oameni ai străzii „îngheţaţi", diagnosticaţi cu hipotermie. Acestora li se administrează perfuzii şi în funcţie de complicaţiile apărute, sunt internaţi şi consiliaţi de către psihologul unităţii.
„După ce îi supunem unui set de investigaţii amănunţite, îi îndrumăm către Adăspostul Temporar, unde au parte de toate condiţiile", declară Dana Dincă, şef al secţiei UPU.

În ultima lună, fără mâncare

Criza economică şi-a pus amprenta şi asupra Adăpostului Temporar, în ultima lună, oamenii străzii beneficiind doar de cazare, nu şi de masa caldă pe care o primeau în fiecare seară. Însă, reprezentanţii Crucii Roşii, instituţie în subordinea căreia se află centrul, vor încerca să găsească fondurile necesare măcar pentru masa de sărbători. Întreţinerea unui boschetar ajunge la 21 de lei zilnic.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite