Notarii nu primesc scutire de biruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul prin care notarii din Vrancea cer scutirea de la plata impozitelor pentru camera arhivei a fost reintrodus pe ordinea de zi. După ce a fost retras de primar, consilierul local Liviu Oloeriu l-a propus din nou pe ordinea de zi. Proiectul nu a primit aviz de legalitate de la secretarul primăriei.

Camera Notarilor Publici Vrancea insistă pentru scutirea de la plata impozitelor pentru clădirea în care îşi depozitează arhiva.

Pe motiv că unitatea este de utilitate publică, consilierul local Liviu Oloeriu a introdus proiectul din nou pe ordinea de zi, pentru şedinţa ordinară a consiliului local ce va avea loc marţi, 28 iunie.


Toate acestea în condiţiile în care proiectul a mai figurat pe ordinea de zi şi la ultima şedinţă de Consiliu Local şi a fost retras în ultimă instanţă de iniţiator, primarul municipiului Decebal Bacinschi, întrucât şeful Serviciului Taxe şi Impozite susţine că este ilegal.

„Mură-n gură!"

„Camera Notarilor este scutită de impozite la clădirea în care îşi ţine arhiva în foarte multe localităţi numai că aparatul de specialitate al Primăriei Focşani aşteaptă mură în gură. Nu ştiu cum să procedeze, legal vorbind. Acea clădire în care se află documentele este de utilitate publică", îşi susţine Oloeriu proiectul.

Şi Bogdan Ciucă, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi, la care este arondată cea din Vrancea, susţine cu tărie proiectul.

„Cred că aparatul Primăriei nu a înţeles ce cerem noi. Arhiva este de utilitate publică. Iniţial am vrut să iau arhiva din Vrancea la Galaţi unde nu plătim impozit pentru clădire, dar nu este în regulă pentru cetăţenii din Vrancea care atunci când vor vrea să vadă documente trebuie să vină cu trenul în Galaţi. Dar este o investiţie acolo, avem mobilier cum nu au nici Arhivele Naţionale, documenzele sunt ţinute bine. Dacă nu se va aproba până la urmă vom lua arhiva de acolo", susţine deputatul Bogdan Ciucă.

„Proiectul este ilegal!"

Nu de aceaşi părere este şi Meluş Nazîru, şeful Serviciului Impozite şi Taxe al Primăriei Focşani.
„Este ilegal! Face un serviciu de utilitate publică, nu gratuit şi este o asociaţie profesională privată nu o instituţie publică.

Chiar dacă consilierii locali vor vota proiectul eu nu voi putea putea în aplicare hotărârea. Se va ajunge probabil să fiu dat în jduecată că nu am respectat hotărârea CL şi se va decide în instanţă", ne-a declarat ferm Meluş Nazîru.


Impozitul pentru camera arhivei ajunge la 7.500 lei pe an. Proiectul nu a primit aviz de legalitate nici de la secretarul Primăriei, Eduard Corhană.

„Eu am refuzat să dau aviz de prima dată şi nu voi da pentru că nu e legal. Şi nu îmi schimb deciziile", a spus acesta.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite