(FOTOGALERIE) Noile strategii în afaceri: păuni, raţe mandarine, fazani şi turturele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Chelmu câştigă mii de euro din vânzarea păunilor.
Laurenţiu Chelmu câştigă mii de euro din vânzarea păunilor.

Familia Chelmu din Mărăşeşti câştigă mii de euro din vânzarea păunilor şi a altor păsări decorative.

Click AICI pentru FOTOGALERIE 

Cei care cumpără păsări de rasă sunt în special oameni cu mulţi bani, care vor să-şi înfrumuseţeze spaţiile şi terenurile de care dispun cu astfel de exemplare de o frumuseţe rară.

Citiţi şi: Olandezii ne fură secretele agriculturii

Păuni cu un penaj uluitor, fazani viu coloraţi, care îţi încântă privirea, raţe mandarine şi caroline, prepeliţe, găini brahma şi alte multe păsări de rasă, toate aceste minunăţii ale naturii trăiesc la un loc în gospodăria familiei Chelmu din Mărăşeşti.

Capul familiei, Laurenţiu Chelmu, în vârstă de 44 de ani, este un fost miner din Valea Jiului, disponibilizat în urmă cu mai bine de zece ani, care s-a retras la Mărăşeşti pentru a-şi găsi o ocupaţie.

Cum în această zonă defavorizată locurile de muncă sunt un lux, bărbatul s-a văzut nevoit să se orienteze pentru a-şi putea susţine familia. Aşa şi-a încropit o mică afacere cu păsări de rasă. „La început am început cu prepeliţe. Vindeam ouă de prepeliţă, foarte bune în tratrea anumitor boli, apoi m-am reprofilat pe găini din rasa Brahma şi cu micul capital câştigat am început să mă dezvolt", ni se destăinuie Laurenţiu Chelmu.

Încet, încet, mica afacere a început să înflorească, să devină profitabilă, iar creşterea păsărilor s-a transformat într-un hobby.

Astăzi, colecţia crescătorului cuprinde câteva zeci de păsări de mare valoare, foarte căutate de oamenii cu bani pentru a-şi decora grădinile. „Eu nu vând păsări pentru a fi sacrificate, ci numai pentru decor. Sunt oameni cu o stare materială bună, care au vile, zone de agrement şi vor să-şi înfrumuseţeze aceste spaţii cu păsări de la mine. Nu mă plâng de clienţi, iar afacerea o consider una de viitor", spune bărbatul.

Un păun costă 300 de euro

Ana Chelmu, soţia crescătorului de păsări rare, este cea care are în sarcină negocierea şi tranzacţionarea „mărfii de lux". Ne spune că un păun ajuns la vârsta de trei ani, cu o speranţă de viaţă de 28 de ani, valorează peste 300 de euro, în timp de ce puii din aceeaşi rasă se vând cu 100 de euro. „O familie de păuni e compusă dintr-un păun şi două, trei sau patru păuniţe. La fiecare serie scoatem în jur de o sută de pui, pe care îi vindem şi mai oprim şi pentru matcă. E o afacere din care reuşim să ne întreţinem şi pe noi, dar şi pe păsări", ne precizează Ana Chelmu.

Se întreţin uşor

Soţii afacerişti ne spun că păsările de rasă sunt uşor de întreţinut şi nu sunt cu nimic mai pretenţioase decât păsările obişnuite în privinţa hranei. Mănâncă în special cereale, cum a fi grâul sau porumbul, dar adoră morcovul, care constituie un supliment de vitamine ce le ajută la dezvoltare şi colorit. Iar ca delicatesă, primesc din când în când şi câte o porţie sănătoasă de brânză.

„Păunii poartă în coadă euroi"

Principiul „nimic nu se pierde, totul se transformă" este valabil şi în afacerea familiei Chelmu. Astfel, în luna august, când păunilor le cad pe cale naturală penele, acestea sunt strânse cu atenţie şi vândute cu un euro bucata. „După cum vedeţi, păunul stă cu coada pe sus, pentru că ţine foarte mult ca penajul său să nu se murdărească. Iar noi trebuie să-i apreciem aceste calităţi. Din pene de păun îşi fac cocoanele rochii de seară la nunţi sau cercei. Asta e ultima modă, aşa că avem şi în acest sector marfă de livrat", mai spune Ana Chelmu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite