Noi mărturisiri în dosarul mitei de la Bac-ul din 2008: A făcut împrumut ca să plătească şpaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamă şi fiică au recunoscut că au dati bani uneia dntre profesoare pentru note mai mari la sesiunea de Bacalaureat din 2008, suma provenind dintr-un împrumut.

Doi dintre martorii audiaţi vineri la Tribunalul Vrancea în dosarul mitei de la sesiunea de Bacalaureat din 2008 au confirmat şi în faţa judecătorilor că au „plătit" pentru note mai mari.

Rodica Buleandră, mama uneia dintre elevele care a beneficiat de note mărite, a spus judecătorului că nu a mai dat bani şi pentru examenul de la matematică, după ce plătise pentru limba română (scris şi oral) şi pentru sport, pentru că luase un împrumut de 1200 lei.

„Am dat câte 400 lei după fiecare examen, de trei ori. Când se termina examenul, mergeam şi-i dădeam banii doamnei profesoare. Ultima dată, la sport, doamna profesoară mi-a dat 200 lei înapoi pentru că a zis că cineva are o obligaţie faţă de ea. Am dat în total 1000 lei, mai mult nu aveam că atât făcusem CAR, de 12 milioane (n.a.-lei vechi)", a declarat Rodica Buleandră, mama Oanei Buleandră.

Fiica sa a susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea de vară din 2008 şi a plătit, conform declaraţiilor şi rechizitoriului procurorilor de la DNA, pentru note mai mari la limba română, scris şi oral, dar şi pentru sport.

Banii ar fi ajuns la profesorul de limba română Nicoleta Moise, de la Colegiul V.D. Cotea din Focşani care, la momentul respectiv, era profesor examinator.

Conform materialului de urmărire penală, profesorul Nicoleta Moise a fost acuzată de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată, luare de mită în formă continuată, dare de mită,trafic de influenţă în formă continuată, cumpărare de influenţă în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Cele două martore au declarat că nu mai cunosc şi alte cadre didactice la care să fi ajuns banii din mită. Alţi doi martori au declarat că au dat 100 de euro unui medic de familie din municipiu, Gina Calistru, ca "servicii medicale". Deşi procurorii DNA au încercat să dovedească legătura medicului cu unul dintre profesorii implicaţi în acest dosar, Mariana Rachieru, acuzaţiile nu au putut fi dovedite.

Toţi martorii audiaţi vineri au spus că, deşi declaraţiile lor au fost ca urmare a faptului că au fost convocaţi, acestea au fost înregistrate ca denunţuri. Martorii au mai spus că în decursul urmăririi penale s-ar fi făcut diverse presiuni asupra lor.

În acest dosar, 21 de persoane, în majoritate profesori, au fost trimişi în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni de corupţie. Trei dintre ei au recunoscut anul trecut, iar cauza a fost disjunsă în ceea ce îi priveşte, aceşţia fiind deja condamnaţi la prima instanţă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite