NESIMŢIRE/Săracii cară pomana statului cu taxiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

354 de focşăneni mănâncă zilnic gratis la Cantina de Ajutor, refuzând să muncescă pentru hrana pe care o primesc.Cei mai mulţi asistaţi sunt rromi, fără nicio meserie sau calificare, iar pe unii dintre ei reporterii Adevărul de Seară i-au surprins cărându-şi pomana cu taxiul.

Dacă nu vin cu „merţanul", vin cu taxiul, plătind bani grei pentru a-şi căra mâncarea dată de autorităţi.

Cantina de Ajutor Social din Focşani, înfiinţată cu scopul nobil de a ajuta persoanele nevoiaşe, prin oferirea a două mese pe zi, este în prezent raiul persoanelor care nu au muncit în viaţa lor şi nici nu se grăbesc să o facă. Statisticile arată că nici 80 la sută dintre „săraci" nu muncesc.

Majoritatea asistaţilor trăiesc din alocaţiile sociale de la stat, încasate sub diferite forme, fără să ofere în schimb nimic, deşi Legea 412 îi obligă să presteze 72 de ore de muncă în folosul comunităţii. Numai că ei găsesc diverse tertipuri şi scapă de munca în folosul comunităţii.

image

„Mă doare coloana şi nu pot să muncesc. Venim aici după hrană că suntem amărâţi. Am patru copii şi nici mâncarea asta nu ne ajunge pentru atâtea guri", se vaită Florica Cadîr, în timp ce cară de zor, uitând de „durerile" de la coloana vertebrală, sacul plin de alimente, primit pentru tot weekend-ul.

Ca la mama acasă

Şi Maria Dumitru are tot patru copii pe care îi întreţine cu mâncarea de la cantină.

„Nu am muncit niciodată, pentru că am avut grijă de copii şi nici bărbatul meu nu lucrează. Trăim din alocaţie şi din mâncarea de la cantină".

Directoarea unităţii spune că aceşti oameni şi-au făcut un ţel din a trăi aşa, dând vina şi pe legile, din păcate, prea permisive.

„Astăzi au avut ciorbă de perişoare, friptură de pasăre şi chiar un desert. Mâncarea este bună şi e controlată de inspecţia sanitară, numai că asistaţii noştri, deşi sunt buni de muncă, nu vor să facă nimic. Mai sunt şi mincinoşi şi spun că au muncit. Listele pe care le trimit lunar la Direcţia de Dezvoltare cu persoanele apte de muncă se întorc aşa cum le-am trimis. Vă spun sincer, sunt bătrâni care au muncit o viaţă şi ar vrea să vină să mănânce aici, dar le e ruşine", ne spune Angela Lungu, directorul Cantinei.

Mănâncă de 630.000 de lei/an

Anual, Primăria Focşani cheltuieşte 630.000 de lei pentru mâncarea celor 354 de întreţinuţi social. Potrivit evidenţelor primăriei, 229 dintre ei înregistrează venituri sub 125 de lei/lună. Alocaţia de masă pentru fiecare persoană aflată pe listele cantinei este de şase lei, zilnic.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite