Focşani: Alin Moldoveanu, aproape de perfecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşani: Alin Moldoveanu, aproape de perfecţiune
Focşani: Alin Moldoveanu, aproape de perfecţiune

Alin Moldoveanu este cel mai bun trăgător român din istoria probei de puşcă 60 de focuri aer comprimat. Cel mai bun rezultat al focşăneanului este de 599 de puncte din 600 posibile  

 
 
Profil

NĂSCUT 3 mai 1983 la Focşani
STUDII Facultatea de Psihologie din Iaşi
OCUPAŢIA Inspector în cadrul MI
FAMILIA Căsătorit

 
 
În fotbal avem prinţi, avem diamante şi briliante! Deşi tirul nu este un sport atât de mediatizat şi nici foarte bine plătit, Alin Moldoveanu nu regretă sacrificiile făcute pentru că "senzaţia de pe podium de la un Campionat Mondial sau European este incomparabilă. Numai pentru asta şi merită să munceşti, indiferent de banii pe care îi iei".


A ajuns la poligonul de tor din Focşani din pură întâmplare. la începutul anului şcolar 1996, antrenorul Clubului Sportiv Focşani, Adrian Alaci a trecut prin şcolile vrâncene pentru a-i întreba pe copiii dacă vor să vadă pe viu cum arată o puăcă adevărată. Alin Moldoveanu avea numai 13 ani şi a fost singurul care s-a prezentat a doua zi la antrenament.

"Gluma s-a îngroşat pe parcurs. Am participat la concursuri, a început să-mi placă şi am ajuns aici după mulţi ani de muncă. Nu pot spune că am făcut sacrificii pentru că îmi place ce fac. Am ales proba de puşca aer comprimat pentru că era singura care se practica în Focsani. Am fost însă una şi bună. Nu cred că în proba de pistol mă descurcam la fel de bine"
, mărturiseşte campionul.
 
 

Locul patru la JO de la Beijing şi argint la Mondiale
 
Cele mai bune rezultate din cariera lui Alin Moldoveanu sunt locul patru la Olimpiada de la Beijing din 2008, medalia de argint la Campionatul Mondial şi bronz la Campionatul European. În urmă cu trei ani, trăgătorul focşănean a fost pentru cîteva luni bune, rdecordemnul lumii în ptoba de puşcă 60 de focuri aer comprimat, cu un punctaj ameţitor, 599 de puncte din 600 posibile.

Specialiştii nu au vrut însă să-l omologheze pentru că a fost înregistrat în cadrul unei Cupe Mondiale. Acum, recordul lumii al acestei probe este de 600 de puncte şi aparţine unui sportiv din India. "Este incredibil. Este perfecţiunea întruchipată. A tras perfect în acel concurs. Au fost 60 de decari. Mi-a reuşit şi mie de multe ori să trag maximum de puncte, dar din păcate s-a întâmplat doar la antrenamente. 599 de puncte este rezultatul meu cel mai bun înregistrat în competiţiile interne şi internaţionale. Este adevărat că am egalat recordul mondial al probei şi nu e puţin lucru", a mai povestit Moldoveanu.
 

Se antrenează câte 9 ore în fiecare zi
 
Alin Moldoveanu dezvăluie secretele pentru a ajunge un trăgător de elită. "Trebuie să ai o coordonare foarte bună. Capacitate de concentrare şi un echilibru foarte bun. Sunt calităţi indispensabile în practicarea acestui sport. Pe primul loc însă este munca, pe al doilea, munca şi pe al treilea, tot munca. Mă antrenez 8-9 ore pe zi. În afara antrenamenului cu puşca în care fac multe serii de tragere, mă pregătesc asiduu şi pentru rezistenţă şi pregătirea fizică", mai precizează multiplul campion naţional.
 
 
întrebări şi răspunsuri
 
 
Pe ce loc este în clasamentul mondial al probei de 60 de focuri aer comprimat?

Pe locul al doilea în lume, dar suntem aproimativ 15 sportivi de valori egale şi oricine se poate impune la oricare dintre concursuri. Tirul este un sport în care contează ziua. Te pregăteşti patru ani pentru a ajunge la Olimpiadă şi poţi avea ghinion şi să ratrezi totul. Eu am ieşit pe locul patru la Olimpiada de la Beijing şi am fost la doar doi milimetri de medalia de bronz. Din păcate, nu mai pot face nimic.


Care sunt calităţile tale?

Ambiţios, muncitor şi perseverent. Mi-am propus ca să trag şi eu 600 de puncte într-un concurs oficial. Am atins până acum 599 de puncte care la prima vedere pare o cifră astronomică, dar după ce ai tras-o, nu mai este aşa. Am absolvit Facultatea de Psiholgie şi acum sunt student la Drept. Nu am făcjut asta din fieţe ci pentru că îmi plac foarte mult. Nu voi renunţa la tir şi vreau să-l practic pânpă la 40 sau 50 de ani. Îmi doresc enorm să cuceresc aurul la Olimpiada de la Londra, 2012.
 
ce-i place

Ador plimbările în aer liber. Îmi plac drumeţiile şi locaţiile montane. Acum, pentru că m-am hotărât să mă căsătoresc îmi voi lua şi câteva zile de concediu pentru a-mi face împreună cu CRina, soţia mea, luna de miere.
 
ce nu-i place

Consider că sunt un tip corect şi, de aceea, nu vreau să intru în legătură cu personaje care nu au cuvânt de onoare. Lumea de la noi este pestriţă şi nu e pregătită încă pentru civilizaşia adevărată. Încă mai avem de muncit din toate punctele de vedere.
 
  

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite