Moare emblema Vrancei: Galbena de Odobeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul soi de vin cu ramuri dacice este produs în cantităţi reduse, însă se comercializează, falsificat, la nivel industrial. Viticultorii vrânceni au renunţat la acest soi din cauza sensibilităţii la boli. Paradoxal, acum se vinde de zeci de ori mai multă Galbenă decât se produce.

Soiul de vin care a făcut cunoscută în toată lumea localitatea vrânceană omonimă este pe cale de dispariţie! Galbena de Odobeşti, adorată de marii boieri pe timpuri, este întâlnită din ce în ce mai rar în sticlele cu vin din comerţ. Chiar dacă pe etichetă figurează celebra denumire din podgoriile Vrancei, în sticle găseşti tot felul de falsuri.

Întrucât este un soi pretenţios, vulnerabil la boli şi greu de întreţinut, producătorii viticoli vrânceni au renunţat puţin câte puţin la Galbena de Odobeşti. Din cele 24.000 de hectare cu viţă de vie câte sunt în total în judeţ, doar 150 mai sunt cultivate cu Galbenă de Odobeşti din care 12 sunt ale Staţiunii de Cercetare Vitivinicolă din Odobeşti.

Absolut stupefiant este că deşi producţia de vin din Galbenă este pe undeva la doar 300 de tone pe an, pe piaţă se vând anual, sub celebra denumire, mii de tone de vin. De unde provine restul ne spun chiar specialiştii. „Falsuri!", este categoric ing. Dicu Mihu, directorul Staţiunii de Cercetare Vitivinicolă Odobeşti.

Golden-ul, înlocuitorul de serviciu

Loturile de vin DOC sunt îndeaproape supravegheate de specialiştii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi Produse Vitivinicole (ONVVPV). Este verificat până şi solul pe care sunt cultivaţi butucii de viţă de vie. Numai că, anul trecut nu a fost emisă în Vrancea nicio hologramă de acest fel pentru Galbenă de Odobeşti, iar acest soi de vin se consumă în general tânăr, în primul an de viaţă până să ajungă la maturitate, spun oenologii.

„Numai noi putem emite holograma D.O.C. Noi studiem solul pe care se cultivă vinurile pentru care se cere hologramă. Trebuie îndeplinite anumite condiţii de sol, este vorba şi de climă. Evident, doar în jurul localităţii Odobeşti. Vinul care are hologramă de la noi este verificat până ajunge pe raft la vânzare iar aceste holograme sunt cu cifru. Nu pot fi falsificate", spune Gheorghe Anghelache, directorul Oficiului Viei şi Vinului Vrancea.

Golden-ul, înlocuitorul de serviciu

De multe ori găsim pe piaţă acel Golden de Odobeşti menit să înlocuiască în mintea cumpărătorului celebrul soi de vin, însă în realitate, nu are nicio legătură cu soiul autentic Galbenă.

„Chiar dacă vedeţi că scrie Galbenă de Odobeşti pe sticlă, el este alt soi de vin sau altceva vândut cu eticheta aceea doar pentru că soiul e cunoscut şi prinde la public. Doar sticlele cu hologramă Denumire de Origine Controlată conţin sigur vinul Galbenă pentru că sunt verificate. Restul nu prea are cum pentru că sunt puţine plantaţii de Galbenă în judeţ. Şi eu fac Galbenă, dar o vând vrac amestecată cu alte soiuri pentru că este acelaşi preţ şi este pretenţioasă şi la preparare Galbena", ne-a spus şi Dan Vrînceanu, unul dintre viticultorii din Podgoria Odobeşti ce deţine 0,80 hectare de Galbenă de Odobeşti.

Citeşte amănute despre cum "devine" dulce vinul sec în săptămânalul local "ADS Focşani". Ziarul se găseşte la chioşcurile de difuzare a presei din oraş la preţul de 0,90 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite