Mii de vrânceni sunt măcinaţi de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile arată că Programul naţional de oncologie nu este chiar eficient.Numărul bolnavilor de cancer a crescut spectaculos în judeţul nostru, cei mai mulţi fiind din mediul rural.

Numărul mare de cazuri noi de cancer reprezintă un motiv de îngrijorare pentru medicii oncologi din Vrancea. Lupta împotriva acestei maladii nu prea dă rezultate, chiar dacă au crescut cheltuielile cu medicamentele.

Costurile au ajuns la aproape 20 de miliarde lei vechi, ceea ce reprezintă o sumă record pentru judeţul nostru.

Majoritatea cazurilor noi sunt ale unor persoane care s-au îmbolnăvit de cancer la nivelul aparatului digestiv (intestin, pancreas, stomac, ficat,), nu mai puţin de 233 de persoane fiind depistate în Vrancea cu această maladie în primele nouă luni ale anului.

Din numărul total de 6.168 de bolnavi de cancer, 2.397 sunt din mediul urban, iar 3.771 sunt mediul rural în ciuda faptului ca viaţa la ţară este considerată mai sănătoasă decât cea de la oraş.

Fumătorii, cei mai expuşi

De la un an, la altul, numărul bolnavilor de cancer pulmonar este tot mai mare. Ca toate bolile, cancerul pulmonar are şi un determinism genetic, fiecare individ având o predispoziţie mai mare sau mai mică de a dezvolta această boală.

"Fumatul scade rezistenţa organismului, în general, şi se fac infecţii respiratorii pe care cei mai mulţi dintre fumători nici nu le sesizează, pentru că ei, oricum, tuşesc. Dacă nu sunt băgate în seamă, pot genera infecţii severe. Lumea trebuie să fie avertizată de riscurile pe care le aduce sezonul rece şi agenţii care contribuie la sporirea riscului de îmbolnăvire. Este recomandat ca, la primele simptome, să mergeţi la medicul de familie şi acesta vă va îndruma spre specialistul de care aveţi nevoie. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", ne-a declarat doctorul Lidia Groza, medic specialist oncolog.

Tot mai mulţi bolnavi

În primele nouă luni ale acestui an, în afara celor 233 de bolnavi de cancer al aparatului digestiv, mai sunt 102 cu cancer pulmonar, 15 cu cancer de piele, 62 cu cancer de sân, 43 cu cancer de col uterin şi 39 cu cancer de prostată.

"Numărul total al cazurilor noi de cancer, în anul 2009, este de 485. Au mai decedat dintre ei în această perioadă, iar numărul real al celor care se află în evidenţele noastre este de 212 cazuri noi, un număr foarte mare. Imens pot spune", a mai spus doctorul Lidia Groza.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite