Mii de constructori au fost trimişi în şomaj în prag de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constructorii au avut, în acest an, noroc de vreme bună şi au muncit mai mult
Constructorii au avut, în acest an, noroc de vreme bună şi au muncit mai mult

Din cei 1.070 de vrânceni care au rămas fără loc de muncă în 2010, cei mai mulţi sunt din domeniul construcţiilor şi din silvicultură.Zeci de firme de construcţii au anunţat disponibilizări pentru luna decembrie. Aproximativ 100 de persoane din judeţul Vrancea vor rămâne fără serviciu în prag de sărbători.

La Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea sosesc în continuare date noi despre disponibilizări colective.


Majoritatea notificărilor vin de la firmele care activează în construcţii, dar şi silvicultură, fabricarea băuturilor alcoolice şi firme de pază şi ordine.
Peste 100 de vrânceni îşi vor pierde locul de muncă până la sfârşitul anului.

„Majoritatea disponibilizărilor vor fi în rândul angajaţilor din sectorul silvicultură, fabricarea alcoolului şi construcţii. Sunt disponibilizări curente şi colective. Până în acest moment, 1.070 de vrânceni şi-au pierdut locul de muncă, dar mai este până la încheierea anului", anunţă Daniela Brihoianu, purtător de cuvânt al AJOFM Vrancea.

Majoritatea firmelor de construcţii trimit în şomaj zeci de angajaţi, deoarece comenzile în sezonul rece sunt din ce în ce mai puţine.

"Am trimis câţiva oameni în şomaj tehnic şi aceştia vor sta acasă cel puţin o lună de zile. La începutul lunii februarie o să avem din nou nevoie de muncitori şi vom face angajări. Aşa se întâmplă pe timp de iarnă în domeniul construcţiilor. Depindem foarte mult de vreme", recunoaşte Marius Borş, patronul firmei Unic-Construct Focşani.

Blocaj financiar


Criza financiară acută este resimţită şi de firma Unicom Galaţi care a câştigat, prin licitaţie, lucrările de reamenjare a Pieţei Unirii din Focşani.

"Până acum ne-a ajutat vremea şi am putut duce la capăt multe din lucrările pe care le-am avut de făcut. În construcţii se ştie însă că se poate lucra cam şase luni într-un an. Am avut restanţe financiare faţă de angajaţii noştri de la începutul anului, dar problemele au fost rezolvate. Odată cu venirea iernii, nu mai pot fi derulate lucrările pe care le avem", atrage atenţia directorul Mihai Părlătescu.

La polul opus, oferta de muncă este scăzută. Din cele peste 250 de locuri de muncă vacante pe piaţă, mai bine de jumătate sunt din domeniul confecţiilor, iar restul ofertelor sunt pentru muncitori calificaţi.
De la începutul acestui an, doar 86 de şomeri vrânceni şi-au găsit un loc de muncă după ce au urmat cursurile organizate de AJOFM, specializându-se în meserii din domenii precum panificaţie, textile, contabilitate, informatică sau limbi străine.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite