Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR: „România a reuşit să reatingă nivelul de export din anul 2008”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afirmaţia a fost făcută la Focşani, în cadrul întâlnirii de lucru organizate de ANEIR şi Eximbank, ce a avut ca temă intensificarea exporturilor locale precum şi promovarea instrumentelor bancare pentru creditarea, garantarea şi asigurarea afacerilor.


Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR, a prezentat la această întâlnire, că din cele 27 de ţări din Uniunea Europenă, doar 7 ţări au reşit să reatingă nivelul de export din anul 2008, România situându-se pe primul loc în acest clasament cu o creştere de 10,7% faţă de 2008.

„Exportatori au o sansa acum dupa criză să-şi multiplice afacerea, contextul fiind în momentul de faţă favorabil ţării noastre. În ianuarie am avut o creştere de 47.8%, procesul de evoluţie pozitivă a exporturilor continuând în februarie cu o creştere de 46,1!% iar în prima decadă din martie o crestere de 69,2%, trendul fiind în continuare pozitiv", a spus Mihai Ionescu.

În opinia sa, criza a produs o serie de răsturnări semnificative. Astfel, unele ramuri s-au prăbuşit, precum industria cimentului, a petrolului, metalurgia, materialele de construcţii în timp ce altele au marcat cresteri explozive - electrotehnica şi comunicaţiile, produsele farmaceutice, articolele de menaj, chimia, articolele din piatra decorativă, tricotajele, produţtia de lenjerie şi sectorul reparatiilor de avioane.

De asemenea, a ţinut să sublinieze faptul că reuşita exportatorilor din acest an s-a bazat, în principal, pe stabilitatea cursului de schimb, care a oferit siguranţă planurilor de afaceri şi o competitivitate reală a mărfurilor destinate pieţelor externe.

În cadrul aceleiaşi întâlniri Prefectul judeţului Vrancea, Ion Oprea, a spus că este nevoie ca în această perioadă să existe o conlucrare foarte bună între agenţii economici şi bănci.

„Unii au nevoie de înlesnirea accesului la finanţare,de identificarea unor nişe pe piaţă iar ceilalţi au nevoie să-şi valorifice capitalul", a menţionat Ion Oprea, prefectul judeţului Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite