„Mica Justiţie” a pus căruţa înaintea boilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea instanţelor nu va fi decongestionată prea curând
Activitatea instanţelor nu va fi decongestionată prea curând

Legea privind accelerarea soluţionării proceselor a intrat în vigoare, dar judecătorii învaţă din mers cum să facă faţă noilor provocări, mai ales în ce priveşte abordarea unei practici unitare.Printre prevederile noii legi, recent intrată în vigoare, se numără procesele mai scurte şi pedepsele mai mici

De câteva zile a intrat în vigoare Legea 202/2010, privind accelerarea soluţionării proceselor, cunoscută mai bine sub denumirea de „Mica Justiţie", despre care mulţi spun că este bine intenţionată, dar care a intrat în vigoare înainte ca magistraţii să cunoască îndeajuns ceea ce au de făcut.

image

„Ne pregătim din mers să o punem în aplicare. Fericirea este că nu sunt foarte multe lucruri pe care să nu le cunoaştem. Ar fi trebuit să se facă un studiu de impact să vedem întâi de ce avem nevoie pentru a putea implementa legea, să existe o perioadă de specializare la cursuri de formare" este de părere Adrian Toni Neacşu, preşedintele Tribunalului Vrancea.

image

Tocmai pentru a fi pregătiţi pentru ceea ce-i aşteptă, în aceste zile au fost convocaţi deja la seminarii şi câţiva magistraţi din Vrancea.

„Scopul efectuării mai multor seminarii de formare cu aceste modificări este de a încerca din start să preîntâmpinăm crearea unei practici neunitare la nivelul instanţelor de judecată, prin găsirea unui numitor comun în interpretarea dispoziţiilor nou introduse, unele dintre ele creând dificultăţi de aplicare efectivă", ne-a declarat conf. univ. dr. Gabriela Răducan, formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.

Recunoşti fapta şi scapi mai uşor

Una dintre cele mai importante modificări pe care le aduce noua lege vizează soluţionarea cât mai rapidă a proceselor, judecătorii fiind practic obligaţi să dea termene scurte şi să nu lungească procesele la nesfârşit. Avocaţii sunt de părere că legea răspunde exigenţelor cerute de oameni, dar are şi lacune.

image

„S-ar părea să fie mai lejer în procesele penale, unde şi pedepsele vor fi reduse cu o treime dacă inculpatul îşi recunoaşte vinovăţia. În schimb, va fi imposibil de acordat termene de pe o zi pe alta, pentru că instanţele sunt nepregătite pentru aşa ceva şi în plus se limitează dreptul să-mi pregătesc corect apărarea", spune Ticu Burcă, decanul Baroului de Avocaţi Vrancea.

Elemente de noutate ale legii

-Recursul în interesul legii: Se creează un complet specializat, în aşa fel încât aceste recursuri să poată fi rapid judecate.

- Se formează instituţia judecătorului delegat pentru recursuri. - Am convingerea că se vor clarifica celebrele recursuri în interesul legii.

- Judecătoriile pot rezolva plângerile legate de daune de până la 2.000 de lei. Astfel, nu se mai ajunge la Înalta Curte cu o simplă amendă.

- Se reglementează când şi unde pot fi strămutate procesele.

- Prin noua lege se reglementează posibilitatea actelor de procedură.

- Judecătorul este obligat să dea termene scurte, chiar de la o zi la alta. Nu se mai pot da termene pe anul viitor.

- Noua lege stabileşte un termen scurt de 5-7 zile în care instanţa trebuie să se pronunţe asupra executării. Dacă există vreo plângere, trebuie făcută în această perioadă.

- Se interzice evacuarea din imobile, în cazurile de restituire, în perioada 1 decembrie - 31 martie.

- Competenţa executorilor se extinde la nivelul circumscripţiei Curţilor de apel.

- Noua lege prevede stimularea părţilor în cazuri de divorţ sau comercial să apeleze la mediator înainte de a ajunge la instituţia juridică.

- Se stabileşte divorţul pe cale administrativă la notar, prevedere care intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitiorul Ofciial, nu la 30 de zile ca la celelalte.


-Legea prevede eficientizarea procesului de aducere. În momentul de faţă, dacă nu te-ai prezentat o dată la proces, deşi ai fost citat, nu mai primeşti amendă ca înainte pentru că sigur vii a doua oară, dar însoţit.

- Noua legislaţie introduce încă o instituţie - judecarea în cazul recunoaşterii vinovăţiei. Un inculpat de evaziune fiscală, ajuns în faţa judecătorului, îşi recunoaşte fapta. Dacă se recuperează prejudiciul imediat şi se recunoaşte fapta, inculpatul poate beneficia de o reducere semnificativă a pedepsei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite