Meseriaşii sunt instruiţi cu scule comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu aceste maşini au lucrat şi meseriaşi acum buni de pensie
Cu aceste maşini au lucrat şi meseriaşi acum buni de pensie

Elevii de la Liceul Auto fac practică pe materiale vechi de peste trei decenii.Dotările celor trei ateliere în care elevii învaţă meserie sunt la pământ. Strungurile şi frezele nu au mai fost schimbate de dinainte de '89.

Baza de lucru a şcolilor de arte şi meserii din Vrancea lasă de dorit. De exemplu, la Grupul Şcolar de Transporturi Auto, elevii sunt nevoiţi să facă practică pe materiale foarte vechi, în ateliere de pe vremea lui Ceauşescu.

Mai mult de atât, maiştrii trebuie să instruiască câte două clase simultan, în condiţiile în care spaţiul nu este suficient, iar aparatele sunt puţine.

„Avem şi materiale vechi de peste 25 de ani, pe care trebuie să lucreze aproximativ 40 de elevi în acelaşi timp. Însă, cine vrea să înveţe şi îşi dă interesul, reuşeşte", spune Viorel Spiridon, unul din cei şapte maiştri de la Auto.

Atelierele sunt la altă şcoală

Pe lângă faptul că dotările sunt foarte slabe, elevii trebuie să facă practică la şcoala „Ştefan cel Mare", deoarece în incinta liceului nu există ateliere de lucru.

„Din 1997, atelierele funcţionează la Şcoala 9 cu care am încheiat un contract de comodat. Elevii sunt nevoiţi să se deplaseze zilnic la această unitate până când vom reuşi să finalizăm lucrările de construcţie a atelierelor din curtea liceului nostru", spune Ioan Negoescu, director al Grupului Şcolar Auto.

Cu toate că în primii doi ani de liceu învaţă meserie în condiţii nu tocmai prielnice, elevii de la Auto au şansa ca din clasa a XI-a să-şi continue practica în service-uri specializate, pe aparatură modernă.

Specializaţi pe electrică, mecanică sau tinichigerie, mulţi dintre absolvenţi sunt angajaţi în cadrul marilor reprezentanţe auto care au filiale în Vrancea.

„O parte dintre elevii noştri au ajuns să lucreze la firme de renume, precum Ford, Sima Bayer sau Audi. Sunt şi câţiva care sunt şoferi pe microbuzele de la Transport Public Local", mai spune directorul unităţii.


Permise de conducere obţinute în liceu

La Grupul Şcolar de Transporturi Auto, elevii celor 32 de clase specializate pe profil auto au oportunitatea de a face şcoala de şoferi în cadrul liceului.

Unitatea are la dispoziţie cinci maşini noi pe care elevii pot face ore de conducere, sub îndrumarea celor şapte instructori auto, angajaţi ai şcolii.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite