Medicii de familie trebuie să consulte zilnic doar 20 de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prevederile noului contract cadru îi pun pe gânduri atât pe medicii de familie, cât şi pe pacienţi. Pe lângă faptul că bolnavii nu se pot prezenta la cabinet fără o programare telefonică în prealabil, mai nou medicii nu au voie să consulte mai mult de 20 de pacienţi pe zi, deoarece doar pentru aceştia primesc bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.

„Pacientul 21 va fi reprogramat. La această regulă trebuie să se supună bolnavii cronici şi cei care solicită diferite adeverinţe, nu şi urgenţele sau pacienţii cu forme acute de boală, pe care suntem nevoiţi să-i consultăm", declară medicul de familie, Fănia Blendea.

Prin această dispoziţie, numărul consultaţiilor va fi redus simţitor, în condiţiile în care aproape zilnic pe uşa cabinetelor de familie intrau aproximativ 40 de pacienţi.

„Deja am început să ne certăm cu pacienţii, deoarece vin neprogramaţi şi se supără că nu-i consultăm. Erau zile când veneau şi câte 45 de pacienţi pe zi, dar de săptămâna trecută m-am conformat ordinului şi nu consult mai mult de 20. E mai bine aşa, pentru că am şi eu timp să acord mai multă atenţie pacientului şi să mai fac ordine în fişe", declară medicul Liliana Ghinea.

Pacienţii, revoltaţi

Noua prevedere a contractului cadru îi nemulţumeşte pe pacienţii obişnuiţi să vină la medic ori de câte ori se simt rău, fără a-şi anunţa vizita înainte.

„Nu mi se pare corect să nu fiu consultată dacă nu mă încadrez în cifra de 20 de pacienţi. Toţi trebuie să să avem acces la serviciile medicale, atunci când avem nevoie, nu cu programări peste programări. Probabil o să-mi caut alt medic care o să-şi facă timp şi pentru mine", spune Radu Grigorică.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite