Medicii câştigă mai bine la stat decât la cabinetele particulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi medici din Spitalul Judeţean îşi completează veniturile prin consultaţii la cabinetele private. Când vine vorba de cabinetele private, veniturile declarate de medici sunt modeste în comparaţie cu ceea ce câştigă în unităţile de stat.

Teoretic, câştigul salarial în sectorul privat ar trebui să fie mai ridicat decât cel din activitatea publică.

În domeniul medical, cu atât mai mult ar trebui să fie valabilă această teorie, întrucât se foloseşte deseori explicaţia că salariile medicilor din spitale sunt atât de mici încât mulţi merg după program să câştige mai bine la cabinetele private. Situaţia este însă contrazisă în anumite cazuri.

De trei ori mai bine la stat

Un exemplu elocvent este şi cel al managerului Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon" din Focşani, medicul Nicolae Moise. Potrivit declaraţiei sale de avere, acesta a câştigat anul trecut din salariul de la spital suma de 86.909 lei (în medie, aproximativ 7.200 de lei/lună), în vreme ce la clinica sa privată a declarat un venit net de 30.000 de lei (2.500 lei/lună).

Adică de aproape trei ori mai puţin. Nicolae Moise nu a părut foarte încântat să stea de vorbă cu noi pe această temă. „Mai mult decât scrie în declaraţia de avere nu am ce să comentez. E opţiunea fiecăruia de a munci şi la stat, şi la privat, atâta vreme cât legislaţia permite acest lucru", a fost pledoaria managerului celui mai mare spital din judeţ.

Nicolae Moise nu este singurul medic din spital care câştigă mai mulţi bani de la stat decât de la clinica privată. Spre exemplu, dr. Costică Bâra, şeful secţiei de chirurgie şi ortopedie infantilă, a încasat în 2009 de la spital un salariu de 71.123 de lei, iar de la cabinetul particular 35.000 de lei.

O situaţie asemănătoare o întâlnim şi în cazul medicului Viorel Iancu, şeful secţiei de cardiologie, al cărui salariu a fost de 50 000 de lei, iar venitul de la cabinetul privat de numai 12 000 de lei.

Venituri nedeclarate?

Vrâncenii care au trecut de multe ori pragul unor cabinete medicale private sunt de părere că medicii declară venituri mai mici ca să nu fie impozitaţi suplimentar. „Sub 100 de lei nu am lăsat niciodată ori de câte ori am mers la medic şi am avut probleme. Nu m-a interesat să mi se taie chitanţă, ci să mă fac bine din punct de vedere al sănătăţii. Medicii specialişti au pacienţi în spital pe care îi cheamă la cabinetele private ", ne-a declarat Anghelina Marcu, din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite