Medicamentele scumpe, interzise săracilor odată cu modificarea grilei de compensare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După tăierea pensiilor şi salariilor, statul mai dă o lovitură, de această dată bolnavilor. Începând cu data de 1 iulie, actualul sistem de calcul al preţurilor la medicamente va fi schimbat, în sensul în care produsele cele mai ieftine şi folosite de către vrânceni vor fi compensate aproape 100%, pe când cele nou apărute pe piaţă şi mai scumpe vor trebuie plătite din buzunarul bolnavului.

Fevronia Stoica, şefa Colegiului Farmaciştilor Vrancea este de părere că această decizie va interzice accesul populaţiei către medicamentaţia de ultimă generaţie.

„De exemplu, dacă cel mai ieftin diuretic va costa doi lei, compensarea va fi de 90%, adică bolnavul va plăti 20 de bani. Pentru orice alt diuretic mai scump, Casa ca deconta preţul de referinţă dat de cel mai ieftin, adică aceşti 20 de bani. Astfel, vor fi produse de ultimă generaţie pe care bolnavul le va plăti şi în proporţie de 99%", explică Fevronia Stoica.

Cei mai afectaţi de această măsură vor fi pensionarii care au şi câte cinci boli cronice, iar lista de medicamente pe care trebuie să o cumpere lunar este destul de lungă. „Va fi jale. Se va ajunge în situaţia în care doar cei care vor avea bani îşi vor putea cumpăra medicamente mai scumpe, dar şi mai eficiente", mai spune Stoica.

Bolnavii, la capătul puterilor

Criza din sănătate îi face pe bolnavi să îşi plângă de milă. „Iau lunar medicamente de 200 de lei, compensate şi cu 50% şi cu 90%. Doar unul sau două sunt româneşti şi mai ieftine, restul foarte scumpe. Nu ştiu ce o să fac dacă trebui să plătesc reţeta în întregime, mai ales acum că îmi taie din pensie", spune dezamăgită Maricica Dediu, de 65 de ani, din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite