Mărţişoare unicat din materiale ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meşterii populari au dat frâu liber imaginaţiei, îmbinând cu măiestrie materiale precum ceramică, lână, lemn sau flori nemuritoare. Tradiţia confecţionării mărţişoarelor, specifică zonei de munte a judeţului, este transmisă din generaţie în generaţie. Astfel, creatorii populari îi ajută pe focşăneni să ofere celor dragi un mărţişor unicat.

Confecţionate cu multă migală şi răbdare de către meşteri populari din zona de munte a judeţului, mărţişoarele din materiale ecologice atrag privirile tuturor trecătorilor.
Gina Dumitraşcu, din comuna vrânceană Reghiu, este una dintre expozantele care a dat frâu liber imaginaţiei îmbinând cu măiestrie materiale precum lână, lemn, boabe de fasole, seminţe sau ceramică.
Talentul îl moşteneşte din moşi strămoşi, răbdarea şi meticulozitatea fiind elementele necesare pentru realizarea unor astfel de mărţişoare.

Focşănenii, încântaţi
„Bunica a fost cea care m-a iniţiat în tainele confecţionării mărţişoarelor, iar când am mai crescut am început să lucrez cu mama, aşa cum şi eu fac acum alături de cele două fete ale mele. Pe lângă talent, trebuie să ai şi foarte multă răbdare şi bineînţeles, imaginaţie. Pentru a expune modele cât mai variate, mă apuc de confecţionat încă din lunile de vară. Până şi şnurul este lucrat manual, cu ajutorul fusului", mărturiseşte Gina Dumitraşcu.
Pe taraba sa pot fi găsite de la bucheţele din flori nemuritoare şi fluturi din pene naturale, până la cercei croşetaţi la ingliţă şi conuri de brad sub formă de păpuşi.
Şi Florentina Trifan creează doar piese unicat, figurinele din ceară şi aranjamentele cu oase din peşte fiind noutatea din acest an.

image

„Mă bucur că munca noastră este apreciată, iar cererea este destul de mare. De altfel şi preţurile sunt pentru toate buzunarele, de la 1 leu, cât costă un mărţişor cu piatră de râu până la 20 de lei, la cât ajunge un aranjament complex cu os de peşte, nuci şi iută", spune Florentina.
Din dorinţa de oferi un mărţişor original, tarabele meşterilor populari reprezintă un adevărat punct de atracţie.
„Sunt foarte ingenioase şi în acelaşi timp un cadou plăcut pentru cei care le apreciază", spune Gabriela Ciubotaru.

30 de tarabe în Piaţa Moldovei
Ca în fiecare an, nu lipsesc nici tarabele cu kitch-uri şi chinezării, în Piaţa Moldovei fiind 30 de comercianţi care speră ca în această perioadă să-şi rotunjească veniturile. Cei care au obţinut autorizaţie de vânzare trebuie să scoată din buzunare zilnic 9 lei pe metrul pătrat, conform unei hotărâri a Consiliului Local, referitoare la taxele şi impozitele pe 2011.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite