Portret/ Marius Zaharia atrage tinerii către sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adept al mişcării, a practicat handbalul vreme de aproape un decendiu, pentru ca după absolvirea Facultăţii de Sport să se orienteze către activitatea didactică.

Marius Zaharia a fost atras de sport încă din copilărie, în clasa a V-a descoperind fascinaţia handbalului, sub îndrumarea profesorului Zamfir Petrişor, de la Şcoala Generală din Muncelu.

Deşi nu a reuşit să facă performanţă, dată fiind perioada de după Revoluţie, când programele de preselecţie şi întrecerile gen „Daciada" erau pe cale de dispariţie, Marius nu a renunţat la handbal. Aşa că, odată cu admiterea la Liceul Teoretic „Ioan Slavici" din Panciu a fost selectat în echipa şcolii de către profesorul Milea Severin, cel care de altfel i-a transmis şi dragostea pentru meseria de dascăl.

A urmat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău, iar din anul 2000 este profesor la Liceul din Vidra, acolo unde zi de zi merge cu mult drag.
„Cu elevii am o relaţie foarte apropiată, de colaborare, bazată pe respect, care în ultimii ani tinde să dispară din ce în ce mai mult din partea lor, pe corectitudine şi cordialitate, o relaţie de fair-play cum îmi place să le reamintesc mereu. Tot timpul încerc să îi fac să conştientizeze importanţa pe care o are mişcarea în viaţa noastră. Mişcarea este însăşi esenţa vieţii", mărturiseşte profesorul.

Promovează sportul de masă

Tocmai din dorinţa de a dezvolta interesul tinerilor pentru sport, Marius Zaharia se implică în organizarea competiţiilor din cadrul Liceului Vidra.
„Prin intermediul competiţiilor de şah, volei, handbal, fotbal, triatlon, cross, tenis de masă şi majorete, încerc să îi atrag pe copii către practicarea sportului la nivel de masă, ca alternativă la calculator, televizor şi timp petrecut în baruri", mai spune Marius.

Alături de cadre didactice din municipiul Focşani, Marius Zaharia s-a implicat în proiecte precum „Să redescoperim mişcarea", de asemenea militând, printr-o propunere legislativă, pentru includerea a trei ore de educaţie fizică pe săptămână în şcoli.


Cu toate că face tot posibilul pentru ca sportul să fie apreciat şi promovat, profesorul este într-o oarecare măsură dezamăgit de lipsa de interes faţă de acest domeniu.

„Sportul , sportivii, în ţara noastră sunt noţiuni ce şi-au pierdut întelesul în ultimul timp, au fost aruncate în derizoriu, trecute pe planuri inferioare, şi asta în ciuda faptului că încă mai avem sportivi care fac ca imnul României să se audă în lume şi care prin rezultatele lor ne fac cunoscuţi, mai amintesc că existăm ca popor pe harta lumii", conchide Marius Zaharia.

Ce proiecte de viitor aveţi?

Ca planuri de viitor, îmi doresc să atrag căt mai mulţi copii de partea sportului, de partea sănătăţii, de partea vieţii. De asemenea, sper că se va reuşi într-un final, să se reabiliteze baza sportivă în aer liber a liceului din Vidra şi să se contruiască o sală de sport atât de necesară.

Mai sunt tinerii de astăzi interesaţi de sport?

Din păcate tinerii de astăzi nu mai au aproape nicio urmă de interes pentru sport, tocmai din cauza alternativelor mult mai "atrăgătoare", mai comode şi direct proporţional mai nocive şi mai periculoase pentru sănătate.

Ce-i place

Imi plac foarte mult drumetiile, călătoriile, să descopăr locuri şi lucruri noi şi sunt un cititor împătimit. Îmi place să-mi petrec timpul liber cu familia.

Ce nu-i place

Nu-mi place drumul pe care societatea noastră l-a apucat în ultimii ani, nivelul de anticultură pe care noi, românii am reuşit să-l atingem, „manelizarea" tuturor domeniilor de activitate , de la politică până la jocurile copiilor. Urăsc nivelul de decadenţă la care am ajuns ca societate, ca popor, faptul că refuzăm sistematic să ne recunoaştem valorile şi calităţile.

Profil
Născut. 17 iulie 1978, Panciu
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău
Ocupaţie. Profesor
Familie. Căsătorit, un băiat

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite