Marii datornici la stat din Vrancea daţi pe mâna Gărzii Financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile comerciale cu datorii mari la bugetul de stat din Vrancea vor fi călcate mai des de comisarii Gărzii Financiare. Aceştia au primit sarcini să „domolească" evaziunea fiscală în cadrul controalelor.

Pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală, una dintre măsuri este trecerea marilor datornici din supravegherea Direcţiei de Finanţe în vizorul Gărzii Financiare, instituţie de control cu pârghii mai multe în urmărirea modului cum se realizează recuperarea creanţelor la bugetul de stat.

La finele lunii iunie, primii cinci mari datornici din Vrancea aveau în total datori la bugetul de stat de 86 de milioane de lei.

„Noi suntem instituţie operativă şi cred că s-a avut în vedere acest lucru când ni s-au dat în sarcină să ne ocupăm de marii datornici. Îi putem urmări mai strict, putem afla dacă au făcut încasări şi nu vor să plătească, vedem deconturi de TVA, ceea ce în cazul finanţelor era mai dificil de realizat", ne-a declarat Adrian Buzdrug, comisar-şef la garda Financiară.

Acesta a ţinut să ne ofere şi un exemplu în ce priveşte operativitatea oamenilor săi în scopul combaterii evaziunii fiscale şi care nu are neapărat legătură cu marii datornici.

image

„Luna trecută, împreună cu ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţie, am confiscat 86 de tone de cereale pentru care nu existau documente justificative. Marfa este acum depozitată în custodie şi va fi valorificată de către stat", precizează comisarul şef Adrian Buzdrug.

Marii datornici, impasibili

Noile măsuri nu par să-i sperie pe marii datornici.

„Pentru noi e acelaşi lucru dacă suntem controlaţi de Finanţe sau de Garda Financiară. Poate să vină chiar şi CIA în control. Important e să se creeze pârghii de stimulare a ecomoniei pentru a ne putea achita datoriile", spune Adrian Toma, directorul Veritas Panciu, societate care se află în topul firmelor datoare la bugetul de stat cu 14 milioane de lei.

Reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Vrancea spun că noile măsuri nu le periclitează activitatea în materie de control fiscal, ci va ajuta la atragerea de fonduri suplimentare la bugetul de stat.

„Ideea este că şi comisarii Gărzii Financiare, dar şi noi, care avem în administrare contribuabilii, trebuie să acţionăm să reducem evaziunea. Toate comunele judeţului spun că bugetele locale sunt subfinanţate, iar ca să avem mai mulţi bani să le satisfacem doleanţele cineva trebuie să se ocupe şi de recuperat datoriile", este de părere Eugen Ciorici, directorul DGFP Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite