Mariana Giugula este în fruntea ACR, deşi nu are carnet de şofer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Giugula este de meserie jurist
Mariana Giugula este de meserie jurist

Este una dintre cele patru femei director ale ACR din ţară, iar în prezent conduce trei filiale şi are în subordine peste 20 de bărbaţi. De profesie jurist, a ajuns în prezent să fie directorul ACR Vrancea,vicepreşedinte al Crucii Roşii Buzău şi consilier municipal.

După absolvirea facultăţii, Mariana Giugula s-a angajat ca salariat civil la unitatea militară din Boboc, apoi a ajuns să lucreze în Parlamentul României. Din 2001 este director la ACR Buzău şi este membră în consiliul de conducere al ACR central.

„Este o instituţie la care am acceptat să vin din plăcere pentru că nu este o meserie foarte uşoară, mai ales că lucrez numai cu bărbaţi. La început, m-au trimis să fac cozonaci după doar două săptămâni.


Dar m-am dus acasă, m-am privit în oglindă şi mi-am zis că nu trebuie să cedez şi am luat-o de la capăt. Aici este o lume a bărbaţilor, dar eu consider că am învins, mai ales că atunci erau doar două femeie pe ţară la ACR", îşi aminteşte Mariana Giugula.

După reacţiile primite din partea colegilor săi, s-a sfătuit cu celelalte femei director ACR din ţară, care au încurajat-o şi au sfătuit-o să meargă mai departe. După doi a reuşit să aducă filiala ACR Buzău de pe locul 39 pe locul opt iar acum, după aproape nouă ani, este în primele trei pe ţară. Acum este şefa ACR pe trei judeţe, pe lângă Buzău având sub conducere şi Vrancea şi Ialomiţa.

„În Vrancea am reuşit să deschid o şcoală de şoferi, care nu mai exista de 17 ani, iar la Ialomiţa am reuşit să repun pe picioare filiala", ne-a spus directorul. Acum are în subordine 22 de bărbaţi pe care a reuşit să îi facă să înţeleagă că şi o femeie poate conduce o asociaţie.


„La început am fost dezamăgită de reacţia lor, însă odată cu trecerea timpului i-am atras de partea mea. Iniţial le-a fost teamă că vor fi conduşi de o femeie, mai ales că eu le-am trasat nişte reguli şi le-am spus că în primul rând trebuie să ţină la client", ne-a declarat Mariana Giugula.

În cei nouă ani a reuşit să organizeze în judeţ mai multe curse automobilistice. „În 2008 făcut pentru prima dată o cursă la Vulcanii Noroioşi, un traseu nou. Obişnuim ca în fiecare an să mai facem un traseu în zona Măgura, care are două etape pe an, însă în 2009 nu s-a mai putut desfăşura din cauza drumului stricat", ne-a spus Mariana Giugula. Chiar dacă stă printre şoferi zilnic, directorul ACR nu are permis de conducere.

„Eu sunt exact ca şi cizmarul fără ghete, pentru că nu am permis. Nu mi l-am luat pentru că nu sunt pregătită pentru trafic, sunt prea grăbită. În schimb, cunosc toate regulile de circulaţie şi sunt un bun critic atunci când sunt pasagerul din dreapta", spune directoarea.

Întrebări şi răspunsuri

Este greu să lucrezi între bărbaţi?

Era destul de dificil la început, acum m-am obişnuit, însă au fost patru bărbaţi care au plecat în prima lună când am venit eu la ACR, probabil pentru că nu au suportat o femeie la conducere. Dar pentru mine este o mândrie să fiu printre cele patru femei care conduc ACR-ul în ţară.

V-aţi gândit să participaţi la cursele pe care le organizaţi?

Nu, pentru că în primul rând nu am permis, însă chiar dacă nu sunt şofer tot simt emoţiile, adrenalina şi am fost mereu alături de participanţi. Nu am fost tentată de acest lucru şi pentru că aveam prea multe griji să nu se întâmple ceva rău şi mai ales pentru siguranţa publicului.

Ce îi place?

Îmi plac oamenii serioşi şi consider că o femeie într-o funcţie de conducere este mai serioasă, în sensul că ce promite şi face. Îmi place să ajut oamenii şi, dacă aş avea bani, aş face ceva pentru bătrâni, care nu au nicio vină că sunt neajutoraţi. Unii dintre ei suferă foarte rău pentru că nu şi-au mai auzit sau văzut copiii de multă vreme.

Ce nu îi place?

Urăsc minciuna şi vreau să mi se spună adevărul, indiferent cum este. Nu îmi place suferinţa oamenilor şi văd din ce în ce mai multă, pe zi ce trece. Am observat că acum, când vorbeşti cu oamenii şi îi întrebi ce mai fac, ei încep să se plângă de necazurile pe care le au.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite