Maria Cristina Zgăbârdici învaţă elevii să se exprime şi să-şi argumenteze ideile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Cristina Zgăbârdici
Maria Cristina Zgăbârdici

Este profesor de limba şi literatura română la cea mai renumită instituţie liceală din Focşani şi coordonează de opt ani un club de dezbatere, oratorie şi retorică, cu care a obţinut nenumărate premii.

La terminarea facultăţii ar fi putut rămâne să lucreze în cercetare, la Institutul de Lingvistică din Iaşi, însă în ciuda insistenţelor profesorului său a ales munca la catedră, ca profesor de limba şi literatura română, considerând că este mai sigur aşa.

Iar astăzi, profesoarei Maria Zgăbârdici nu-i pare rău pentru alegerea făcută. „Cred că mi-am dorit dintotdeauna să devin profesor, mai ales că în familia mea şi mama este învăţătoare. În şcoala generală mă gândeam că limba română este disciplina care mi se potriveşte cel mai bine, dar specializarea mi-am ales-o abia la liceu, fiind influenţată de domnul profesor Mircea Dinutz, un dascăl de excepţie. Am făcut o şcoală serioasă şi nu am avut niciodată probleme la concursurile pe care le-am dat. Ca să fii profesor, îţi trebuie vocaţie şi să nu fii materialist", îşi explică profesoara opţiunea.

Spune că metodica predării limbii române ţine, pe lângă vocaţie şi de foarte multă perfecţionare, astfel că participă la toate cursurile de specializare, conştientă că tot timpul are câte ceva de învăţat.

„Educaţia permanentă este foarte importantă. Depinde doar ce standarde îţi impui. Eu am avut standarde ridicate în Colegiul Naţional Unirea, un liceu cu tradiţie şi renume. Au fost şi sunt elevi şi profesori care m-au provocat să ţin ştacheta sus şi, zic eu, am reuşit să fiu la nivelul aşteptărilor", spune Maria Zgăbârdici.

Coordonează clubul de debate

Despre elevii săi are numai cuvinte de laudă, deşi crede că s-au modificat ca profil de-a lungul anilor. Consideră că ar trebui schimbate metodele de lucru cu adolescenţii de astăzi, mult prea grăbiţi pentru ce au de făcut.

„Când am intrat în învăţământ, acum 11 ani, erau mai aşezaţi, mai aplecaţi către studiu, iar acum vor să înveţe repede şi cu mai puţin efort. Probabil că examenul de bacalaureat din vara acestui an le-a dat destul de gândit şi vreau să văd schimbarea lor, chiar dacă la noi, la Unirea, toţi elevii au promovat examenul de maturitate", vorbeşte despre elevii săi profesoara Maria Zgâbârdici.

Profesoara de limba şi literatura română este prima care a înfiinţat în judeţ în urmă cu opt ani, la unitatea de învăţământ unde lucrează, un club de debate, întitulat „Seism",în care elevii învaţă să-şi susţină ideile cu argumente solide şi cu convingere, dar în acelaşi timp să gândească şi contraargumente.

Practic, elevii învaţă să vorbească public, liber şi coerent.

„La primul concurs la care am participat cu echipa nu aveam un nume, fiind solicitaţi să găsim o denumire pentru club, aşa cum aveau toţi celalţi. Pentru că veneam din Vrancea, patria cutremurelor, ne-am gândit că ni se potriveşte „Seism", mişcare inspirată deoarece le-am zguduit toate ierarhiile, devenind vicecampioni naţionali. Astfel de performanţe am reuşit mai mulţi ani consecutiv", se laudă profesoara cu elevii de la clubul de debate.

Spune că cei care fac parte din echipă participă la o preselecţie la început de an şcolar, profesoara ghidându-se după principiul junimist „intră cine vrea, rămâne cine poate".

Întrebări şi răspunsuri:

Profesoara Maria Zgâbârdici are un model de profesor?

Modelul meu de profesor este cel al regretatului dascăl Ionel Sârbu. Mi-a fost profesor de istorie în gimnaziu şi de la dumnealui am reţinut modelul pedagogic. Îmi plăcea cum preda, era foarte apropiat de elevi şi punea pasiune în fiecare oră de istorie.

Vorbiţi-ne pe scurt despre manualul de metodică pe care l-aţi editat anul trecut?

Se numeşte „Metode moderne de predare a literaturii române". Am scris-o plecând de la ideea că elevul cotemporan nu mai poate fi atras de obiectul literatură română doar cu metodele clasice. Profesorii debutanţi mi-au spus că le este utilă această carte.

Câteva cuvinte despre familia dumneavoastră?

Am învăţat de la mama dăruirea pentru meseria aleasă şi intransingenţa, de la tata necesitatea unei atitudini echilibrate în relaţia cu ceilalţi, iar de la sora mea tenacitatea şi fineşea observaţiei a celor din jur.

Ce-i place

Sunt o cinefilă înrăită. Am început prin a vedea filme de toate genurile, dar pe parcurs m-am stilat şi încerc să cultiv şi elevilor mei gustul pentru filmele bune. Prefer cinematografia europeană, deşi pentru tineri este mai greu de înghiţit. Evident, îmi place să citesc şi mi-ar plăcea să pot călători mai mult.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii proşti, scuzată fiindu-mi exprimarea. Prostia şi ipocrizia mă înfioară. Nu-mi plac oamenii care vor să pară ceea ce nu sunt şi care uită de unde au plecat.

Profil

Născută. 2 mai 1977, Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa
Studii. Universitatea „Al. I Cuza" Iaşi-Facultatea de Litere
Ocupaţia. Profesor de limba şi literatura română Colegiul Naţional „Unirea" Focşani
Familia. Necăsătorită

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite