Mare parte din afaceriştii vrânceni au păşit în noul an plini de datorii / Vezi aici ce soluţii au găsit pentru a ieşi din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre marii datornici la Fisc se numără din nou atât companii cu capital de stat cât şi societăţi private. Pentru a supravieţui valului de criză financiară, oamenii de afaceri încearcă să facă un ultim efort şi îşi schimbă profilul de activitate.

Majoritatea societăţilor -cap de afiş pe lista marilor datornici la Fisc sunt deja în lichidare. Printre societăţile cu capital de stat şi de utilitate publică arătate cu degetul de Finanţe din cauza restanţelor la plata taxelor şi impozitelor se numără Societatea de Drumuri şi Poduri, Veritas Panciu, Societatea Comercială de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane de Călători CFR-SIRV Mărăşeşti SA, dar şi ENET SA, nimeni alta decât fabrica de căldură a oraşului.

Dacă celelalte companii au intrat deja în lichidare, reprezentanţii furnizorului de agent termic, intrat în procedura de executare silită, speră încă să rezolve problema.

„Mai avem datorii către Fisc de 2,5 milioane de lei. Mai avem şi alte datorii la Fisc, de 30 de milioane, ca urmare a creditelor noastre din trecut, dar pe acelea nu avem nici o şansă să le plătim pentru că nu sunt incluse în preţul gigacaloriei. Sperăm la o hotărâre de Guvern ce ne-a fost promisă şi care va şterge aceste arierate vechi. Noi suntem societate de utilitate publică, nu putem închide robinetul aşa, oricum", ne-a declarat Valter Popescu, directorul ENET SA Focşani. Furnizorul de agent termic are datorii şi la GDF Suez din cauza facturilor neachitate de populaţie.

Schimbare de profil

Companiile publice mai stau cu mâna întinsă şi speră la mila statului, însă societăţile private au început să îşi schimbe profilul de activitate.

SC Mehani Prodimpex SRL este una dintre societăţile cu capital privat adusă la sucombare de criza financiară. În topul datornicilor pe lista ruşinii publicată la sfârşitul anului trecut pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, compania cu o cifră de afaceri de cinci milioane de lei, încearcă o revigorare.

„Noi lucrăm din anul 1999 în comuna Ţifeşti. Livram de aici parchet şi scândură. Am văzut că nu mai merge deloc, am trecut pe furnir şi elemente ce se aplică pe obiecte de mobilier. Sperăm să ne revenim. Am primit somaţie de la Finanţe, dar ce să facem dacă nu avem de unde să scoatem banii?!", ne-a spus Gungor Mehmet Dogany, patronul societăţii cu capital turcesc.

Majoritatea restanţelor înregistrate de datornici la Fisc sunt pentru neplata asigurărilor de sănătate pentru angajaţi. Totalul datoriilor companiilor din Vrancea este 28 de milioane de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite