Mâine / Se decide majorarea preţului la gigacalorie în Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc de 195 de lei, vom plăti 203 lei. Dacă Guvernul elimină subvenţia pentru încălzire, preţul va creşte la aproape 400 de lei. Aceasta este a doua majorare a preţului gigacaloriei în Focşani şi este cauzată de creşterea TVA-ului cu 5%. Preţul a mai fost schimbat o dată în aprilie, de la 148 de lei la 195.

Consilierii locali din Focşani vor avea mâine, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din această lună, un proiect de hotărâre prin care se propune majorarea din nou a preţului la gigacalorie. Propunerea primăriei vine ca urmare a majorării TVA-ului de la 19 % la 24 %. Aşadar gogacaloria va ajunge de la 195 de lei la 203 lei, după ce preţul a mai fost majorat o dată în luna aprilie de la 148 de lei.

„Această majorare se va face ca urmare a majorării TVA-ului. Acel 5%", a explicat primarul municipiului, Decebal Bacinschi în dezbaterea pe care a ţinut-o cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari.

Facturile la căldură vor fi aşadar mai mari ca anul trecut. Pentru a - i „încuraja", directorul frunizoruli de agent termic, ENET SA le-a dat exemplu
administratorilor de blocuri prezenţi în sală preţurile din celelalte state europene puternic dezvoltate.

„La noi preţul de producţie la gigacalorie este de 75 de euro iar în alte state din Uniunea Europeană cum ar fi Anglia sau Italia preţul este între 85 şi 115 euro", a spus Valter Popescu uitând de diferenţa imensă dintre salariile cetăţenilor din ţările la care a făcut referire şi cele ale românilor, ale focşănenilor în cazul de faţă.

Gigacaloria explodează

La sistemul de încălzire centralizat din municipiul Focşani sunt racordate în prezent 20.000 de apartamente, adică în jur de 60.000 de persoane. Dacă subvenţia de la stat pentru preţul gigacaloriei va fi eliminată, aşa cum vorbeau înalţii oficiali, preţul gigacaloriei în Focşani va creşte la aproape 400 de lei.

„Dacă se elimină subvenţia de la Guvern la căldură, atunci vom avea în Focşani un preţ de 397, 79 de lei. Acest lucru înseamnă că factura la căldură la iarnă va fi de 500 de lei la un apartament cu două camere. Sperăm să nu se recurgă la această măsură", a mai spus Valter Popescu.

Calorifere reci la iarnă?

Situaţia este şi mai problematică întrucât agentul termic din Focşani funcţionează momentan pe păcură ceea ce nu asigură căldură la parametri normali. În plus, pe stocul societăţii nu există momentan decât 750 de tone de combustibil, jumătate din minimul necesar. Distrigaz a sistat serviciile de câteva luni din cauza datoriilor de 13 milioane de lei pe care le are de încasat de la ENET, adică facturile populaţiei restante.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite