Mafioţii-pieţari umflă artificial preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
“Alungaţi” din piaţă, ţăranii îşi vând marfa din maşini
“Alungaţi” din piaţă, ţăranii îşi vând marfa din maşini

Falşii producători agricoli din Piaţa Moldovei îi împiedică pe ţărani să-şi vândă marfa direct.În aceste condiţii, adevăraţii producători agricoli îşi vând marfa en-gros, la preţuri de nimic, ca să nu li se strice produsele.

Ionela Popa are 45 de ani. Este din comuna Garoafa şi vine de ani de zile în Piaţa Moldovei din Focşani pentru a-şi vinde marfa: fructe de tot felul şi legume.

Femeia are certificat de producător, dar întâmpină mari probleme atunci când vrea să-şi vândă marfa. Ea susţine că intermediarii sunt cei care fixează toate preţurile în Piaţa Moldovei, iar producătorii autentici sunt izolaţi şi forţaţi în acelaşi timp să-şi vândă marfa en-gros la preţuri modice.

"Eu stau cu marfa în afara pieţii, pentru că intermediarii nu-mi dau voie să iau masă. Am vrut şi eu să-mi închiriez masă, dar preţul trebuia să-l pun pe ce care îl voiau ei, cei din mafia asta a pieţei. Eu am varză de bună calitate şi vreau să o dau la preţul pe care îl ştiu eu. Chiar dacă vând cantităţi mai mici în fiecare zi, îmi convine decât să le-o dau lor pe toată odată la un preţ de nimic", se plânge Ionela Popa.

Vânzări cu ţârâita sau combinaţie cu mafioţii

Ţăranii se plâng şi de faptul că amenzile pe care le iau unii intermediari sunt mai mult simbolice.

"Intermediarii fac rost de certificate de producători de la diferite primării. Sunt mari probleme şi la cântare. Cele mai multe sunt măsluite. Organele de control depistează nereguli, dar a doua zi se reia traseul", a spus Vasile Mihai din comuna Bizigheşti.

Ţăranul ne-a dezvăluit şi cum a fost racolat de un intermediar pentru a-i vinde marfa.

"A venit unul la mine şi mi-a spus că îmi cumpără toată marfa la jumătate din preţ. Mi-a dat seama că nu mă ajută cu nimic pentru că pierdeam mulţi bani. Pe mine m-au lăsat în pace pentru că aveam doar cartofi. Producătorii care au mari probleme sunt cei care au şi fructe şi legume. Dacă nu dau marfa en-gros li se pun multe beţe-n roate până renunţă şi intră în combinaţii cu ei", ne spune agricultorul.

În opinia administraţiei, totul e ok

În ciuda problemelor mari pe care întâmpină ţăranii, cei care administrează Piaţa Moldovei spun că activitatea decurge normal şi că ţăranii sunt liberi să îşi vândă produsele.

"Domnul director nu este astăzi, aici. Oricum, să ştiţi că toată lumea îşi vede de treabă. Producătorii au sectorul lor, iar firmele autorizate stau separat", a spus Gigi Jipa, funcţionar al Pieţii Moldovei din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite