Locuinţele ANL, prea scumpe pentru veniturile chiriaşilor din Focşani/Vezi aici cât costă un apartament construit de mântuială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucreţia Dinu stă de opt ani într-un apartament ANL, dar nici nu se gândeşte să-l cumpere
Lucreţia Dinu stă de opt ani într-un apartament ANL, dar nici nu se gândeşte să-l cumpere

Cu tâmplărie proastă şi finisaje de mântuială, apartamentele ANL sunt mai scumpe ca cele de pe piaţa liberă. Dacă până la publicarea preţului, respectiv 407 euro/mp, au fost înregistrate 217 cereri pentru cumpărarea unei locuinţe ANL, în ultimele două luni niciun chiriaş nu s-a mai arătat interesat.

Cu toate că au trecut aprope două luni de când municipalitatea a scos la vânzare nu mai puţin de 683 de locuinţe ANL, din care 483 au şi carte funciară, tinerii chiriaşi nu au tragere de inimă în a cumpăra imobilele, a căror valoare variază, în funcţie de suprafaţă, între 23.000 şi 50.000 de euro.

La auzul veştii că vor trebui să scoată din buzunare 407 euro pe metrul pătrat, niciunul dintre locatarii ANL-urilor nu a mai îndrăznit să treacă pragul Primăriei pentru a depune o cerere. Motivele invocate sunt multiple: venituri din ce în ce mai mici, copii de întreţinut la şcoală şi nu în ultimul rând faptul că lucrările la ANL-uri s-au făcut de mântuială.

Mai scumpe ca pe piaţa liberă

Lucreţia Dinu a închiriat un apartament ANL cu trei camere, în urmă cu opt ani, însă exclude de start varianta cumpărării, în condiţiile în care dintr-un singur salariu i-ar fi imposibil să achite o rată lunară de câteva sute de euro.

„Ca să cumpăr acest apartament de la mansardă trebuie să dau 50.000 de euro, iar dacă vreau şi o boxă e nevoie de alţi 3.000, plus taxele notariale care ajung la 2.000 de lei. Eu am o boală cronică şi nu pot munci, aşa că din salariul soţului trebuie să plătesc toate facturile şi să-mi întreţin la şcoală cei doi copii. În plus, apartamentul necesită din pământ îmbunătăţiri", spune focşăneanca.

Deşi locatarii se plâng că nu pot scăpa de igrasie, termopanele li se aburesc şi chiar le cade faianţa de pe pereţi, locuinţele sociale sunt vândute la preţuri mai mari decât pe piaţa imobiliară.

„Cea mai ieftină garsonieră din cartierul Sud al oraşului poate fi cumpărată chiar şi cu 8.000 de euro, un apartament cu două camere cu 23.000 de euro, iar unul cu trei camere, cu 30.000 de euro", declară Daniela Gheorghiţă, agent imobiliar.

Nu-şi vor pierde locuinţele

Cu toate că şefii Agenţiei Naţionale a Locuinţelor îi ameninţau pe chiriaşi cu evacuarea dacă nu se grăbesc să-şi cumpăre imobilele, municipalitatea a luat decizia de a le prelungi contractele de închiriere. „An de an, chiriraşilor li se va reînnoi contractul", declară Daniela Grozavu, reprezentant al Departamentului de Comunicare din cadrul Primăriei Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite